Terugkijken: oud-Kamerleden doen een boekje open over de PVV

‘Het was de druppel’; een flink aantal PVV-politici stapten op nadat partijleider Geert Wilders zijn beruchte uitspraak deed over ‘minder Marokkanen’. Oud-Kamerleden van de partij leggen nu voor de camera uit hoe het er gedurende de laatste jaren aan toe ging binnen de partij.

Geert Wilders vorige week tijdens de verkiezingsavond in Cafe Nelson.
Geert Wilders vorige week tijdens de verkiezingsavond in Cafe Nelson. Foto ANP/Bart Maat

‘Het was de druppel’; een flink aantal PVV-politici stapte op nadat partijleider Geert Wilders zijn beruchte uitspraak deed over ‘minder Marokkanen’. Oud-Kamerleden van de partij leggen nu voor de camera uit hoe het er gedurende de laatste jaren aan toe ging binnen de partij.

Tijdens de deelname aan het gedoogkabinet onder leiding van premier Rutte heerste er volgens de oud-PVV’ers al veel spanning binnen de partij: wie kan er wat wel en wat niet in het openbaar zeggen? Wie wil zich afsplitsen van de partij? Wie komt er mogelijk in opstand? Het zijn vragen die het reilen en zeilen in de partij volgens de oud-Kamerleden domineerden.

Zij leggen uit hoe Wilders zijn partij probeerde te leiden en controleren: ‘de rest fungeerde als zijn instrument, kritiek werd niet gewaardeerd’, aldus de oud-collega’s van Wilders.

Bekijk hieronder de AVRO-documentaire ‘Wilders Wereld’: