Cultuur

Shoppen onder de Hoorn des Overvloeds

Foto Provast

Hij is af: de ‘Hoorn des Overvloeds’. Het kunstwerk aan de binnenkant van de Markthal in Rotterdam is met 11.000 vierkante meter het grootste kunstwerk ter wereld, volgens designblog The Creators Project: “Je voelt je net een insect als je eronder staat.” En dat is ook wat kunstenaar Arno Coenen voor ogen had.

Maar de Markthal is ook gewoon een bedrijfsruimte: aan de zijkant komen winkels, op de vloer komen honderd marktkramen met versproducten (dus geen kleding of fietssloten) die elke dag van de week open zijn, van tien tot acht. Bovenop de kraampjes kunnen uitbaters een terras aanleggen, zodat gasten zich aan het kunstwerk kunnen vergapen.

Die marktkramen van achttien vierkante meter kosten de huurder 18.000 euro per jaar, een flink bedrag als je het naast de normale Rotterdamse marktprijzen legt (nog geen 8.000 euro, voor dezelfde oppervlakte). Maar die redenering klopt niet helemaal, vertelt Hans de Jong van vastgoedontwikkelaar Provast, die de ruimte aan de man brengt. “Voor dit bedrag hoef je niets meer te huren, het is inclusief de constructie van de kraam, centrale koeling, servicekosten en promotie.” Alleen je energieverbruik betaal je zelf. En de opslagruimte in de kelder van het gebouw. “Uiteindelijk kom je even duur uit als op een normale marktplaats.”

Hoge prijs of niet, de huurders melden zich volgens De Jong in drommen aan. “We begonnen met vierhonderd aanmeldingen voor een kraam, vier keer zoveel als we plekken hebben. Zo’n zeventig procent is nu definitief verhuurd en voor de rest hebben we veel kandidaten. Maar omdat we een goede balans willen vinden tussen de verschillende branches, hebben we nog steeds plaats voor nieuwe aanmeldingen. We kunnen nog wel wat viskramen gebruiken. En wild en gevogelte.”

Op 1 oktober gaat de Markthal open.