Prince verrast publiek met al zijn grote hits in een nieuw arrangement

Concertbezoekers mochten gisteren geen foto’s maken. Deze foto werd getwitterd via een account op naam van 3rdeyegirl.
Concertbezoekers mochten gisteren geen foto’s maken. Deze foto werd getwitterd via een account op naam van 3rdeyegirl.

Zoals bij elk optreden van Prince was de grote vraag gisteren wat hij in de uitverkochte Ziggo Dome zou gaan doen. Het eerste nummer, Let’s Go Crazy, in een hardrockversie met gierende gitaarsolo’s, deed vermoeden dat het concert een herhaling zou worden van zijn optreden in Paradiso vorig jaar. Toen speelde hij met zijn geheel vrouwelijke band, het trio 3rdeyegirl, snoeiharde gitaarversies van hits en onbekender werk uit zijn immense oeuvre.

Maar na het eerste nummer beloofde Prince, die voorafgaand aan het concert rijdend op een fiets bij de Ziggo Dome was gesignaleerd, dat hij zijn hits zou spelen. Daarvoor had hij een vierde eyegirl op toetsen meegebracht, en een vijfde die af en toe meezong maar het grootste deel van de avond op een vreemde, grote bank op het podium zat.

Gehuld in een wit tuniekpak met kleurige opdruk kwam Prince zijn belofte na. Hij speelde bijna al zijn grootste hits uit zijn 35-jarige loopbaan, van When Doves Cry tot Sign O’ The Times en van Raspberry Baret tot Musicology. Zelfs publieksfavoriet Nothing Compares To U, de hit waarmee Sinéad O’Connor doorbrak, ontbrak niet.

Maar Prince zou Prince niet zijn als niet vrijwel al zijn nummers een nieuw, verrassend arrangement hadden gekregen. De monotone stamper Controversy werd sierlijk funky en 1999 kreeg een wonderlijk trage uitvoering. Bij de tweede toegift van het tweeëneenhalf durende optreden speelde Prince, alleen achter de toetsen, nog een paar hits om ten slotte, weer met 3rdeyegirl, te eindigen met Purple Rain. Zo kreeg het publiek gisteren waar het op had gehoopt: niet alleen de hardrock Prince van vorig jaar, maar de totale Prince.