Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Prince blies publiek omver in Ziggo Dome met originele show

Gisteren rockte popster Prince in een uitverkocht Ziggo Dome. Als onderdeel van zijn tournee Hit And Run Part II deed de 55-jarge popster één avond Amsterdam aan. Samen met zijn all-female band ‘3rd Eye Girl’ speelde hij hits uit zijn hele oeuvre.

Gisteren rockte popster Prince in een uitverkocht Ziggo Dome. Als onderdeel van zijn tournee Hit And Run Part II deed de 55-jarige popster één avond Amsterdam aan. Samen met zijn all-female band ’3rd Eye Girl’ speelde hij hits uit zijn hele oeuvre, zoals Kiss, When Doves Cry en Little Red Corvette.

Pimpelpaars komen graag

Van de 17.000 fans was een groot deel gekleed in lila en paars: de dresscode die op het toegangskaartje stond.

Paarsgeklede fans voor Prince

Paarsgeklede fans voor Prince. Foto ANP / Ferdy Damman

Fans van Prince

Fans van Prince. Foto ANP / Kippa Ferdy Damman

Twitter avatar ZiggoDome Ziggo Dome Onze portier is ook gaan shoppen voor vanavond … #purple #Prince #ZiggoDome : http://t.co/amyNMDfqwl

‘When in Rome, do as the Romans do’

Zelf arriveerde de popster in Hollandse stijl: hij kwam niet voorrijden in een glimmende limousine, maar was op een mountainbike naar de Ziggo Dome gefietst.

Twitter avatar andrerigedahl André Rigedahl Prince arriving 2 @ZiggoDome in STYLE (photo by my friend Michael) @3RDEYEGIRL @drfunkenberry http://t.co/s7N4Lqewgf

Uitzinnig publiek

Het publiek reageerde uitzinnig op de vele hits uit zijn omvangrijke repertoire, maar vooral de respons op Raspberry Beret en 1999 was overweldigend.

Opvallend genoeg is er op YouTube weinig beeld te vinden van de avond. Reden daarvoor zou het dringende verzoek van de Ziggo Dome aan de concertgangers kunnen zijn:

“Om de beleving van alle bezoekers te verhogen verzoeken wij u ook om alle telefoons of ander elektronische apparatuur uit te zetten tijdens de show. Daarbij ook het verzoek om tijdens het optreden niet te filmen, fotograferen of sms-en met je telefoon.”

Prince staat erom bekend een hekel te hebben aan camera’s en gebruik van mobieltjes tijdens zijn optredens. Vorig jaar werden een aantal bezoekers van het concert in Paradiso om deze reden de tent uit gezet.

Vijf ballen in NRC

In NRC Handelsblad krijgt het optreden van Prince van gisteren maar liefst vijf ballen. Recensent Bernard Hulsman:

“Het eerste nummer, Let’s Go Crazy, in een hardrockversie met gierende gitaarsolo’s, deed vermoeden dat het concert een herhaling zou worden van zijn optreden in Paradiso vorig jaar. Maar na het eerste nummer beloofde Prince dat hij zijn hits zou spelen. Gehuld in een wit tuniekpak met kleurige opdruk kwam hij zijn belofte na.”

Toch maakte de originele aanpak van zijn repertoire de critici zo lovend. Hulsman:

“Prince zou Prince niet zijn als niet vrijwel al zijn nummers een nieuw, verrassend arrangement hadden gekregen. De monotone stamper Controversy werd sierlijk funky en 1999 kreeg een wonderlijk trage uitvoering.”

Ook andere recensenten waren lovend over het optreden. Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer schreef dat Prince gisteravond ‘zijn beste concert sinds de jaren tachtig’ gaf. Ook Nu.nl sprak van ‘een wereldshow’ en ‘meteen vanaf de start hing Prince de showman uit die hij altijd is geweest’.

Afsluiten met confetti

De allergrootste knaller van de avond was zijn bevlogen uitvoering van Purple Rain, inclusief confetti en ballonnen de uitsmijter van de show. Hulsman:

“Zo kreeg het publiek gisteren waar het op had gehoopt: niet alleen de hardrock Prince van vorig jaar, maar de totale Prince.”