Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Museumkaart wordt opnieuw vijf euro duurder

Drukte in het Rijksmuseum.
Drukte in het Rijksmuseum. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De prijs van de museumkaart gaat vijf euro omhoog voor volwassenen. Jongeren betalen 2,50 euro extra. De prijs moet worden verhoogd door het enorme succes van de kaart, zo maakte de Museumvereniging vanochtend bekend.

Abonnementhouders betalen per 1 juli 54,95 euro en jongeren 27,50 euro. In de losse verkoop blijft de kaart 4,95 euro duurder. Afgelopen jaar hadden een miljoen mensen een museumkaart, bij elkaar legden zij 6,4 miljoen bezoeken af. Naar verwachting stijgt dat aantal dit jaar verder tot zeven miljoen. Vorig jaar leverde de Museumkaart de aangesloten musea een bedrag van veertig miljoen op.

Stichting was in geldnood na heropening musea

Door de grote belangstelling en de toename van het aantal museumbezoeken moet de Museumvereniging steeds meer uitkeren aan culturele instellingen. Musea brachten vorig jaar een recordbedrag op mede dankzij de heropening van de drie grote musea aan het Museumplein in Amsterdam. Dit had in 2013 echter een onvoorzien neveneffect: de Stichting Museumkaart was in geldnood.

Zolang houders niet vaker dan zes keer per jaar een museum bezoeken, is de kaart voor de stichting rendabel. Gaan kaarthouders vaker, dan legt zij geld toe. Dat was toen het geval. Voor iedere bezoeker die een museum dankzij de kaart gratis bezoekt, geeft de stichting dat museum minimaal 60 procent van de entreeprijs.

De stichting kondigde hierop twee geldbesparende maatregelen aan: het Museumkaart-magazine zou alleen nog in een elektronische versie verschijnen en de prijs van de Museumkaart zou per 1 juli met 5 euro omhoog gaan.