Mensbeest

Een vette knipoog. Daar begon Cristiano Ronaldo mee, vlak voor de finale van de Champions League. Terwijl de hymne werd gezongen, schoof de camera langs de ster van Real Madrid. Hij keek recht in de camera en gaf op het juiste moment het signaal aan alle televisiekijkers.

Wat was zijn boodschap? Dat hij in zijn eentje dat andere voetbalclubje uit Madrid ging vernederen?

Ronaldo speelde niet goed. Briljante passeerbewegingen ontbraken en zijn vrije trappen waren niet secuur genoeg. Pas laat in de wedstrijd greep Real de macht. Het stond 3-1. De strijd was beslist. Maar nog steeds was er geen exclusief moment voor Ronaldo geweest.

Een paar minuten voor het eindsignaal werd Ronaldo in het strafschopgebied aangetikt. Penalty. Er was geen twijfel mogelijk: hij ging de strafschop zelf nemen. Nadat hij had gescoord, trok Ronaldo zijn shirt uit. Iedereen kreeg ruim de tijd om zijn sixpack te tellen: een, twee, drie, vier, vijf, en dat was zes.

Wat was dit? Body-art? Striptease? Baltsgedrag?

Ronaldo was nog niet klaar. Hij begon er heftig bij te schreeuwen. Hij spande zijn nekspieren en biceps. Er stond een mensbeest dat zeker was van zijn zaak. Hij, Ronaldo, was de sterkste, de beste en de mooiste van de wereld. Zijn club en het elftal van de solist deden er even niet toe.

„Het is toch een bepaalde ontlading, alleen is dit niet zo mijn ding”, zei de ingetogen Ruud van Nistelrooij na afloop.

De ijdelheid en zelfingenomenheid dropen van het levende standbeeld. Ronaldo-haters hadden het niet meer. Toch kon ik rustig naar de half blote spits blijven kijken. Ronaldo is de uitvergroting van wat voetbal geworden is.

Door de immense salarissen en verkoopsommen, de reclame en televisie-inkomsten en de buitenproportionele aandacht raken veel sterspelers van het pad. En de voetbalclubs ook: Real heeft 541 miljoen aan schulden en werd zaterdagavond desondanks toegejuicht door de Spaanse koning en UEFA-baas Michel Platini.

Ronaldo heeft een eigen onderbroekenmerk. Het zijn strak gesneden slips die alles benadrukken wat een man tot een man maakt. Als je het figuur van Ronaldo hebt, tenminste. De elastieken band is voorzien van CR7: Ronaldo’s initialen, gecombineerd met zijn shirtnummer.

Twee weken geleden zag ik op safari in Zuid-Afrika een leeuw liggen. Hij had niets te vrezen. De leeuw knipperde met zijn ogen tegen het zonlicht en brulde zo hard dat het geluid tussen de heuvels weerkaatste: het beest voelde zich de sterkste, de beste en de mooiste.

Ronaldo en de leeuw hebben wel iets van elkaar; die arrogantie, de macht, de onaantastbaarheid. Baas boven baas.

Al vermoed ik dat Ronaldo zichzelf met zijn eigen ondergoed net iets hoger inschat dan zijn collega in het dierenrijk.