Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Extremer weer: Nederlandse winter gaat lijken op winter in Bordeaux

Vorig jaar werd het 36,9 graden in het Limburgse Arcen.
Vorig jaar werd het 36,9 graden in het Limburgse Arcen. Foto ANP / Vincent Jannink

Nederland krijgt de komende decennia vaker te maken met extreme regenbuien, hagel en onweer. De winters worden natter en het gaat veel minder vriezen. Het tempo van de zeespiegelstijging neemt toe. NRC Handelsblad schrijft dat over de klimaatscenario’s die het KNMI vandaag heeft gepubliceerd.

Er zijn vier scenario’s voor de periode 2036-2065 en de periode 2071-2100. De verschillen tussen de scenario’s zitten vooral in de mate waarin de temperatuur stijgt, wereldwijd, en veranderingen van de luchtstromingen, die van grote invloed zijn op Nederland.

Toekomstige klimaat gaat lijken op zuidwesten Frankrijk

Het toekomstige klimaat in Nederland lijkt, afhankelijk van het scenario, op het huidige klimaat in het zuiden van Engeland, het oosten van Ierland, of het zuidwesten van Frankrijk. Een winter in Amsterdam laat zich bij een sterke opwarming goed vergelijken met de winters in Nantes of Bordeaux.

De temperaturen van zo’n winter in januari en februari zijn vergelijkbaar met die van maart nu. En als het in 2050 twee dagen flink regent, dan valt er meer regen dan nu en valt dat over een twee keer zo groot gebied als in 2010.

Elfstedentocht van 1997 was misschien de laatste

Misschien was de Elfstedentocht die in 1997 werd verreden, wel de laatste ooit. De kans op schaatspret wordt kleiner. Nu is de jaarlijkse kans op een Elfstedentocht nog 15 procent, in 2050 is die kans gedaald tot maximaal 2 procent per jaar.

De effecten van de klimaatveranderingen zijn aanzienlijk. Zo neemt de kans op overstromingen van rivieren toe. Minder mensen zullen sterven door winterse kou en iets meer mensen dan nu zullen sterven in hete zomers. Er is minder gas nodig om huizen te verwarmen, maar het koelen van huizen in de zomer vergt meer energie. Het verkeer krijgt minder last van gladheid in de winter, er hoeft minder zout te worden gestrooid.

Zeespiegel stijgt vermoedelijk tot 40 centimeter in 2050

Acht jaar geleden publiceerde het KNMI ook toekomstscenario’s. Grote verschillen zijn er niet, wel zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde gedetailleerder en op grond van meer onderzoek in kaart gebracht. Zo zijn de toekomstige opwarming en de uitdroging in de Nederlandse zomers minder sterk dan acht jaar geleden werd gedacht. De zeespiegel stijgt vermoedelijk niet tot 35 centimeter in 2050 maar tot 40 centimeter. Dit komt vooral, aldus de onderzoekers, doordat de ijskappen op Groenland en de Zuidpool sneller smelten.

De scenario’s zijn een vertaling van de onderzoeksresultaten voor het wereldwijde klimaat uit de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Die rapporten geven geen resultaten voor afzonderlijke landen. De scenario’s voor Nederland zijn gebaseerd op de waargenomen klimaatveranderingen en op berekeningen met wereldwijde modellen voor het IPCC, aangevuld met berekeningen met het klimaatmodel voor Europa van het KNMI zelf.

Lees verder in NRC Handelsblad: Het gaat minder vriezen en er komen meer tropische nachten