Sport

Golfen is (een beetje) betaalbaarder geworden

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Deloitte Ladies Open Golftoernooi op The International Golf Club te Badhoevedorp

Wie: Jim van Heuven van Staerling directeur opleidingen van PGA Holland, de beroepsorganisatie van golfprofessionals, amateurgolfsters Rineke Jaquet en Elly Hendriks, beginner Quirien de Lint en golfleraar Nigel Brinkman.

Oké, een lidmaatschap van “The International” kost 28.000 euro per jaar. Maar dat is inclusief luxe kleedkamers, de mogelijkheid je zakenrelaties mee te nemen, een clubhuis ontworpen door Piet Boon én de kans om lid Jack van Gelder tegen het lijf lopen. En zo nu en dan wordt er een toernooi georganiseerd. Zoals de Deloitte Ladies Open.

“Dit zijn wel de feestjes waar je naar toe werkt,” vertelt Jim van Heuven van Staerling (“zeg maar Jimmy”). De directeur opleidingen van de beroepsorganisatie van golfprofessionals, vindt de damestoernooien leuker dan de mannentoernooien. “Het is intiemer, rustiger, minder commercieel.” Dat heeft dan wel zijn weerslag op het prijzengeld dat voor vrouwen beduidend lager ligt: 37.500 euro terwijl de mannen, voor een soortgelijk toernooi, zeker 150.000 euro kunnen binnenhalen.

Geld verdienen met golf is überhaupt maar voor weinig mensen weggelegd. Meestal kóst het alleen maar geld. Negen clubs en een tas waar die allemaal in kunnen kosten al snel zo’n 1.000 euro, blijkt uit de prijzen van het golfmateriaalstandje op het toernooi. En voor je de baan op mag moet je eerst je golfvaardigheidsbewijs halen. In het geval van Rineke Jaquet, voormalig secretaresse bij PwC, kostte dat 5.000 euro. “Dat is wel extreem hoor, sommigen halen hun gvb al na een clinic van een weekend. Dat kost hooguit 500 euro. Maar ik heb gewoon totaal geen balgevoel.”
Haar vriendin Elly Hendriks golft al dertig jaar maar is blijven hangen op handicap 34 (de hoogste handicap was 36 maar is recent verhoogd naar 54. Pro’s hebben handicap 0 of nog lager, bijvoorbeeld +3). ”Ik was laatst golfen in Spanje en toen ging het zo rampzalig.” Ze zucht. “Dus nu heb ik weer les. Je moet blijven investeren. Het blijft golf hè, geen knikkeren.”

Golfen is sinds de crisis betaalbaarder geworden, stelt Van Heuven van Staerling. “Mensen kunnen zich niet meer zulke dure jaarabonnementen veroorloven, dus veel clubs zijn met het zogenaamde pay&play-model gaan werken. Voor een eurootje of zestig kan je de baan op.” Een goede ontwikkeling, vindt Van Heuven van Staerling, die hoopt dat hierdoor meer jonge mensen gaan golfen.

Zoals de tweeëntwintigjarige Quirien de Lint, die vandaag haar eerste les krijgt. Leraar Nigel Brinkman buigt haar in de juiste positie: “Rechte rug, knieën van het slot.” De Lint haalt uit. Een harde tik tegen de bal. “Ja, das dus niet goed hè,” zegt Brinkman. Volgens hem moet je een meer een “doffe plok” dan een “schelle tok” horen als je de bal raakt - “kennersdingetje”. Hij glimlacht bemoedigend naar De Lint. “Nog maar een keertje.”