Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Geesteszieke’ doodt zes mensen en – vermoedelijk – zichzelf in VS

Elliot Rodger (22) vond zichzelf knap en intelligent. „Kijk eens hoe geweldig ik er uitzie”, zei hij op een YouTube-video. Maar hij was nog maagd, en voelde zich genegeerd door vrouwen. Hij nam wraak. In de nacht van vrijdag op zaterdag vermoordde hij in het Californische universiteitsstadje Isla Vista zes mensen, waarna hij waarschijnlijk zelfmoord pleegde.

De moordpartij heeft het vuurwapendebat in de VS weer doen opleven. De waarschijnlijk ernstig geesteszieke Rodger was in het bezit van drie semi-automatische wapens en veel munitie. Tijdens een tocht door het centrum van Isla Vista schoot hij drie jonge vrouwen dood. Eerder op de avond had hij in zijn flat drie mannelijke studenten doodgestoken. Dertien mensen raakten gewond.

Californië staat vuurwapenbezit toe, al zijn de regels strenger dan in de meeste andere staten. De Democratsche Senator Richard Blumenthal wil de controle op de identiteit van kopers van wapens nu strikter maken. Een eerdere poging daartoe, na de schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012, strandde.

Elliot Rodger plaatste al maanden filmpjes vol vrouwenhaat op YouTube. Ook publiceerde hij op internet een manifest van 141 pagina’s, ‘Mijn verdraaide wereld’. Daarin beschrijft hij hoe zeven politieagenten onlangs bij hem langskwamen, maar dat ze de vuurwapens niet ontdekten. Zijn familie was al lange tijd bezorgd over hem. Ook was Rodger bekend bij hulpinstanties, zei de politie dit weekend.

In zijn manifest beschrijft Rodger zijn levensloop. Hij komt uit een vooraanstaande familie, zijn vader is producer in Hollywood, en hij werkte als productieassistent mee aan The Hunger Games. Rodger vond dat hij recht had op seks, en verweet vrouwen dat hij genegeerd werd. Vlak voor zijn dood plaatste hij nog een laatste film op YouTube, waarin zegt: „Het is niet eerlijk. Jullie meisjes hebben me nooit aantrekkelijk gevonden. Ik weet niet waarom, maar ik zal jullie er allemaal om straffen.” Vlak voor zijn dood stuurde Rodger het manifest naar familieleden en bekenden. Zijn vader probeerde hem nog tegen te houden, maar hij kwam te laat.