Eén aanslag verijdeld in Nederland dankzij PRISM-programma NSA

In Nederland is aan de hand van gegevens van het tapprogramma PRISM van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een aanslag verijdeld. In heel Europa zijn 26 aanslagen voorkomen dankzij het afluisterprogramma. Dat schrijft de commissie voor de Inlichtingen- en
Veiligheidsdiensten in een verslag.

Het hoofdkantoor van de NSA in Fort Meade, Maryland.
Het hoofdkantoor van de NSA in Fort Meade, Maryland. Foto AFP / Saul Loeb

In Nederland is met gegevens van het tapprogramma PRISM van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een aanslag verijdeld. In heel Europa zijn 26 aanslagen voorkomen dankzij het afluisterprogramma. Dat schrijft de commissie voor de Inlichtingen- en
Veiligheidsdiensten
in een verslag over haar werkzaamheden in 2013.

De commissie is tijdens een vergadering van 3 juli vorig jaar over de verijdelde aanslagen geïnformeerd. Verdere details over de geplande aanval zijn niet bekendgemaakt.

Toegang tot gegevens internetgiganten

De National Security Agency (NSA) liet in juni 2013 weten dat de FBI in de Verenigde Staten meer dan vijftig aanslagen had verijdeld dankzij de operatie-PRISM. Zo zouden bomaanslagen op de beurs van New York en de metro in die stad zijn voorkomen. Eerder die maand was via The Guardian en The Washington Post bekend geworden dat de NSA directe toegang had tot online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple.

De toegang tot de servers van deze bedrijven maakt deel uit van het geheime PRISM programma, dat overheden sinds 2007 toestemming gaf materiaal als zoekgeschiedenis, foto’s, video’s, bestandsoverdrachten, de inhoud van e-mails en chats in te zien. Het programma werd onder president Bush toegevoegd aan de Amerikaanse surveillancewet en onder Obama hernieuwd in december 2012.

AIVD en MIVD verzamelden gegevens

De NSA kwam na de reeks onthullingen over afluisterprogramma’s als PRISM, die via klokkenluider Edward Snowden werden gepubliceerd, onder druk te staan. De dienst moest noodgedwongen verantwoording afleggen over zijn werkwijze.

Ook in Nederland zorgden de afluisterpraktijken van de NSA voor ophef, en werd in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd. De NSA bleek in december 2012 1,8 miljoen sets metadata van telefoonverkeer in relatie tot Nederland te hebben verzameld. Deze gegevens bleken door de Nederlandse diensten AIVD en MIVD te zijn verzameld en vervolgens met de VS te zijn gedeeld.