While you were sleeping... in the US

E-sigaret verdringt de gewone peuk

Foto iStock

In de Verenigde Staten is de e-sigaret in opkomst. Het elektronische pijpje waarmee een wolkje nicotine kan worden ingeademd zal in 2020 volgens schattingen zelfs vaker worden verkocht dan een gewoon pakje peuken.

Geen wonder, dat Amerikaanse sigarettenfabrikanten als Altria (Marlboro) en Reynolds (Camel, Pall Mall) inzetten op e-sigaretten.

Reuters bericht dat diezelfde fabrikanten de productie van de e-sigaretten van China naar de VS overplaatsen. Reden zijn ‘kwaliteits-issues’ en de striktere controle van de Amerikaanse toezichthouder.

Canada reguleert medische wietteelt

Canada heeft zijn wietindustrie gereguleerd. Medisch gebruik is in het land al langer toegestaan, maar sinds kort mag de wiet alleen via erkende telers worden gekocht.

Twintig Canadese bedrijven hebben inmiddels een vergunning om op grote schaal wiet te telen, bericht The New York Times. Een van de bedrijven, Tweed, spreekt van “een unieke kans”.

“Dit is een groeiende industrie met een enorme gevestigde markt”, aldus topman Chuck Rifici, “dat is erg zeldzaam”.

De gereguleerde Canadese wietteelt en -verkoop heeft grote investeerders aangetrokken. Volgens de overheid, die belasting heft over de verkopen, kan de jaaromzet in de sector binnen een paar jaar zo’n 3 miljard Canadese dollar (2 miljard euro) bedragen.

Misschien is het Canadese systeem een voorbeeld voor Nederland, waar de aanpak van georganiseerde wietteelt door criminele bendes volkomen faalt?

Amerikaanse tieners zijn saai

Amerikaanse tieners zijn braver dan ooit, concludeert Vox. De website schrijft over een dik rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control.

Uit dat rapport blijkt dat tieners tegenwoordig minder vaak zwanger worden, minder drugs gebruiken en vaker sporten.

Het aantal tienerzwangerschappen staat zelfs op het laagste punt ooit, schrijft Vox. En op high schools wordt minder gerookt, minder gedronken en nauwelijks meer coke gesnoven.

Het komt toch nog goed.