Kijken: illusionist Dynamo loopt over water en trekt ketting uit z’n navel

In Londen trok Dynamo veel bekijks toen hij op een middag over de rivier de Theems liep, zoals Jezus het zou doen. Dynamo is de artiestennaam van Steven Frayne, een jonge Engelsman die wordt gezien als een van de meest originele goochelaars van dit moment.

Dynamo doet "The Matrix"
Dynamo doet "The Matrix" Screenshot uit 'Dynamo: Magician Impossible'

In Londen trok Dynamo veel bekijks toen hij op een middag over de rivier de Theems liep, zoals Jezus het zou doen. Op het eerste gezicht een doodgewone jongen uit Bradford, maar net zoals met zijn trucs: niets is minder waar. Dynamo is de artiestennaam van Steven Frayne, een jonge Engelsman die wordt gezien als een van de meest originele goochelaars van dit moment.

BNN zond gisteravond de documentaire Dynamo: Magician Impossible uit, een aanrader voor iedereen die van magie houdt, of gecharmeerd is van het type verhaal: ‘gewone jongen met een buitengewoon leven’.

Van opa geleerd

Frayne leerde het vak van zijn grootvader, die in 2012 overleed aan een hersentumor. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl door dance en hiphop toe te voegen aan zijn acts. Voor Dynamo is de straat zijn theater en zijn voorbijgangers zijn publiek, of figuranten.

Voor Discovery Channel maakt hij in 2012 een televisieserie waarin hij rond de wereld reist om mensen zijn magie te laten zien. Van Soweto tot Times Square laat hij inwoners in verbazing achter als hij een basketbal omvormt tot een rugbybal, een springtouw dwars door zijn lichaam trekt of met zijn blote handen het water van een fontein verandert in ijs.

Blikken van ongeloof

In de documentaire van gisteravond zijn beelden opgenomen van zijn wandeling over het water van de Theems, let vooral op de gezichten van voorbijgangers, die blikken van ongeloof zijn minstens net zo leuk om te zien.

Wat de documentaire extra sympathiek maakt is zijn publiek: de ene keer neemt hij zijn vrienden in de maling, de andere keer gaat hij naar een typisch Engels café waar hij de stamgasten verwart met zijn trucs met een dartboard, dan weer smelt hij een handje kleingeld van hangjongeren om tot een blok glimmend metaal. Zijn publiek is zo divers, van jong tot oud, van arm tot rijk tovert hij een glimlach op hun gezicht, of tenminste een blik van ongeloof.

Screenshot uit documentaire 'Dynamo: Magician Impossible

Steven Frayne. Screenshot uit documentaire ‘Dynamo: Magician Impossible

Steven Frayne trekt zilveren ketting uit zijn navel

Steven Frayne trekt zilveren ketting uit zijn navel. Screenshot documentaire ‘Dynamo: Magician Impossible’

Snoop Dogg ook fan

Zijn naam Dynamo heeft hij te danken aan een optreden in Amerika waarin iemand uit het publiek riep: “Wow this kid is a Dynamo“.

Inmiddels reikt zijn populariteit verder dan de straat: niet alleen de gewone burgers worden betoverd door zijn magie, ook beroemdheden als Samuel L. Jackson en Snoop Dogg zijn fan van de jonge illusionist.

Snoop Dogg en Dynamo backstage in de O2 Arena

Snoop Dogg en Dynamo backstage in de O2 Arena. Foto via whosay.com

Ontmaskeren

Natuurlijk zijn er ook mensen die er een missie van maken om hem te ontmaskeren. Op YouTube zijn legio filmpjes te vinden waarin mensen zijn trucs proberen te verklaren. Bijvoorbeeld hoe het hem lukt om achterover te leunen zoals in The Matrix wordt gedaan:

Of hoe hij een iPhone 180 graden twist: