Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Dit zijn de 26 Nederlanders die (waarschijnlijk) zijn gekozen in het Europarlement

Esther de Lange (CDA, l) en Paul Tang (PvdA, r) feliciteren elkaar na de uitslag.
Esther de Lange (CDA, l) en Paul Tang (PvdA, r) feliciteren elkaar na de uitslag. Foto ANP / Martijn Beekman

Zesentwintig zetels heeft Nederland te verdelen voor het Europees Parlement. Nu de zetelverdeling bekend is, wordt ook duidelijk wie de 26 Nederlandse Europarlementariërs worden. Vrijdag wordt die uitslag pas officieel gemeld, maar veel parlementariërs maakten hun uitverkiezing vandaag al bekend.

Het CDA komt als winnaar van de verkiezingen met vijf leden in het Europarlement. Annie Schreijer-Pierik en Lambert van Nistelrooij werden met voorkeursstemmen gekozen.

Lijsttrekker Esther de Lange, Jeroen Lenaers en Wim van de Camp werden als de eerste drie van de CDA-kieslijst in het Europees parlement gekozen.

Twitter avatar RemcovanDooren Remco van Dooren Uitslag van alle voorkeursstemmen #CDA-kandidaten #EP2014 http://t.co/Qhzg0EoO5B

Wilders meeste voorkeursstemmen bij PVV

Geert Wilders kreeg als lijstduwer de meeste voorkeursstemmen bij de PVV. Hij staat zijn zetel af aan de nummer vier op de kieslijst van de PVV: arabist Hans Janssen. Marcel de Graaf, Vicky Maijer en Olav Stuger nemen waarschijnlijk de andere drie zetels in.

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen Geert Wilders rechstreeks gekozen in EP met 289.000 stemmen, 14.000 meer dan PVV-lijsttrekker Marcel de Graaf

D66

Bij D66 komen de eerste vier kandidaten van de kieslijst ook in het Europees Parlement. Het gaat dan om Sophie in ’t Veld, Gerben Jan Gerbrandy, Marietje Schaake en Matthijs van Miltenburg.

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld De nieuwe #D66 delegatie in het Europees Parlement @Gerbrandy @MarietjeSchaake @MatthijsvMilt staat in de startblokken! #sterkNLsterkEU

Voorkeursstemmen bij VVD voor Jan Huitema

Bij de VVD zouden de voorkeursstemmen naar Jan Huitema zijn gegaan. Hij kan met lijsttrekker Hans van Baalen en nummer twee Cora van Nieuwenhuizen mee naar Brussel.

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen VVD’er @jhuitema (nummer 6) rechtstreeks gekozen in EP - @maartensmit (nummer 3) grijpt naast zetel

Geen PvdA-kandidaten met voorkeursstemmen in parlement

Lijsttrekker Paul Tang komt samen met nummer twee Agnes Jongerius en nummer drie Kati Piri in het Europees Parlement.

Twitter avatar paultang Paul Tang Dank voor alle felicitaties. #aanhetwerk samen met toppers @a_jongerius en @KatiPiri
Twitter avatar lucasbenschop Lucas Benschop Even nagevraagd: Adnan Tekin (PvdA) haalt geen voorkeurszetel. Hij heeft wel meer stemmen dan Kati Piri, de nr 3, maar onvoldoende

Nummer drie van de SP passeert nummer twee

De nummer drie van de SP, Anna-Marie Mineur, passeerde via voorkeursstemmen de nummer twee (Eric Smaling) op de kieslijst. Mineur komt samen met Dennis de Jong in het Europees Parlement

Twitter avatar AnneMarieMineur Anne-Marie Mineur Overigens heb ik uiteraard gebeld met @EricSmaling, en hij heeft me verzekerd dat hij niet boos of teleurgesteld is over de gang van zaken.
Twitter avatar DdJong Dennis de Jong Dank voor alle mooie tweets - en wat een prestatie van @AnneMarieMineur om rechtstreeks gekozen te zijn We gaan met 2 werken als waren we 4!

ChristenUnie/SGP

Peter van Dalen en Bas Belder zijn voor de lijstverbinding ChristenUnie/SGP gekozen in het parlement

Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers CU-SGP groeit met 53.000 stemmen. Van 5,87% in 2004, via 6,82% in 2009 naar 7,6% in 2014. Mooi resultaat voor @petervdalen en Bas Belder!

GroenLinks

Bas Eickhout en Judith Sargentini gaan voor GroenLinks naar het Europees Parlement.

Twitter avatar HuubBellemakers Huub Bellemakers Mooi: @lucasbenschop bevestigt: Zetels GroenLinks gaan naar @BasEickhout en @judithineuropa

Partij voor de Dieren heeft één zetel

Anja Hazekamp wordt de eerste Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren.

Twitter avatar anjahazekamp Anja Hazekamp Historische doorbraak: PvdD 1 zetel in EP! Voor het eerst partij in #EP2014 die opkomt voor belangen dieren, natuur en milieu!