Economie

Derde bestuurder weg bij KPMG, Hommen (ex-ING) nieuwe topman

Foto ANP

Voormalig ING-topman Jan Hommen wordt de nieuwe topman van KPMG. Dat heeft het accountantskantoor bekendgemaakt.

Hommen (1943) gaat leiding geven aan een raad van bestuur waarvan alle leden zijn benoemd. Hommens benoeming geldt voor een periode van vier jaar, of korter als eerder “een geschikte opvolger” wordt gevonden. De partners van KPMG en de ondernemingsraad moeten het besluit nog goedkeuren, evenals toezichthouder AFM.

Jan Hommen trad begin deze maand al aan als externe speciaal adviseur, een functie waarin hij KPMG zou adviseren over het nieuw in te richten bestuursmodel.

KPMG wordt verdacht van belastingfraude bij de bouw van zijn eigen hoofdkantoor in Amstelveen en moest justitie vorig jaar 7 miljoen euro betalen wegens het verhullen van omkoping. Het accountantskantoor sprak van een “fiscaal geschil”.

Martine Frijlink, die sinds juli vorig jaar in de raad van bestuur zat en over risicomanagement ging, gaat weg. Dat heeft ze “verleden week besloten”, zegt KPMG nu. Zij was juist aangesteld nadat toezichthouder AFM een boete van bijna een miljoen had opgelegd vanwege gebrekkige “interne kwaliteitsbeheersing”. Dat was de hoogste boete ooit van de toezichthouder voor een accountantsorganisatie.

Na Jurgen van Breukelen (hij was de oude topman) en Jaap van Everdingen is Frijlink de derde bestuurder die dit voorjaar is opgestapt.

Afgelopen donderdag maakte NRC bekend dat de onrust ook de zaken van het bedrijf raakt. Chemieconcern DSM heeft eisen gesteld voordat het KPMG koos als nieuwe accountant. Het beursgenoteerde bedrijf heeft bijvoorbeeld de garantie afgedwongen dat het van KPMG af kan, mochten nieuwe schandalen aan het licht komen “waardoor DSM het vertrouwen in KPMG zou verliezen”, zo verklaarde een woordvoerder van DSM.