Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

De aangrijpende reactie van een vader na zoveelste ‘killing spree’ VS

Elliot Rodger vond zichzelf knap en intelligent, maar was waarschijnlijk ernstig geestesziek. Vrijdag doodde hij zes mensen, en zichzelf. Ondanks zorgen over zijn geestelijke gezondheid, bezat hij drie semi-automatische wapens. De vader van een van de slachtoffers richt zich in een aangrijpend interview op politici. Hij is woedend.

Kaarsjes voor de slachtoffers bij een geïmproviseerde gedenkplaats in Santa Barbara.
Kaarsjes voor de slachtoffers bij een geïmproviseerde gedenkplaats in Santa Barbara. Foto AFP / Robyn Beck

Elliot Rodger vond zichzelf knap en intelligent, maar was waarschijnlijk ernstig geestesziek. Op zijn videoblog documenteerde hij zijn enorme frustratie over het leven, en vooral over meisjes. Neem een verliefd koppel aan het strand. “Ik genoot van het mooie uitzicht, tot zij kwamen, gingen zitten en begonnen te zoenen.”

Vrijdag schoot Rodger zes mensen dood, en waarschijnlijk zichzelf. Ondanks zorgen over zijn geestelijke gezondheid, bezat hij drie semi-automatische wapens. De vader van een van de slachtoffers valt in een aangrijpend interview politici aan. Hij is woedend dat er weer een slachtoffer is gevallen door het vuurwapenbeleid in de VS.

Heel lang eenzaam

De eerste zin van de video’s in zijn YouTube-dagboek bestonden uit de woorden “Hey, Elliot Rodger here”. En dan kwam zijn bekentenis. Zoals in het filmpje met de titel ‘Why do girls hate me so much?’ van 23 mei. Hij wijst de kijker op de mooie omgeving, maar, zo zegt hij “de prachtigste omgeving is de donkerste hel als je haar helemaal alleen moet beleven. En helaas ben ik al heel lang eenzaam.” Zijn probleem? Meisjes. Hij doet er alles aan, zegt hij, maar ze vinden Rodger afstotelijk.

“Ik ben 22 jaar oud en heb nog nooit een vriendin gehad. Ik ben nog steeds maagd. Ik heb nog nooit het genot gehad seks te hebben met een meisje, met een meisje te slapen, een meisje te zoenen. Ik heb zelfs nog niet de hand van een meisje vastgehouden. Ik heb niet eens het nummer van een meisje in mijn telefoon staan.”

Alle aandacht naar de dader

Als je niet wist wat hij later die dag zou doen, zou je bijna medelijden met hem krijgen. Maar hij besloot wraak te nemen. In Isla Vista bij Santa Barbara, Californië, stak hij drie mensen dood in zijn appartementencomplex, waarna hij twee vrouwen en een man doodschoot vanuit een auto. Dertien mensen raakten gewond.

Rodger leed volgens zijn Britse vader aan het syndroom van Asperger, een autistische stoornis die wordt gekenmerkt door beperkingen in de sociale interacties.

De vader van een van de slachtoffers, de 20-jarige Christopher Martinez, hield op CNN een hartverscheurend betoog. Hij wil onder meer dat mensen weten wie zijn zoon was.

“Als er in de media alleen aandacht is voor de dader, en niet voor de slachtoffers, geeft dat het verkeerde signaal”, zegt Richard Martinez. Maar hij is vooral woedend op politici, die volgens hem de echte schuldigen zijn doordat zij het vuurwapenbeleid maar niet aanpassen.

“Wij zijn allemaal trots om Amerikaan te zijn. Maar wat voor signaal geven we aan de wereld als we zo’n stuurloos stel idioten in de overheid hebben. Ik kan niet uitdrukken hoe boos ik ben. Het is gewoon verschrikkelijk.”

Rodger komt uit een vooraanstaande familie (zijn vader is producer in Hollywood) en hij vond dat hij recht had op seks, schrijft onze correspondent in de VS, Guus Valk. In het filmpje dat wordt gezien als zijn vergeldingsboodschap, spreekt hij van een “misdaad”. “Ik zal jullie ervoor straffen”, verkondigt hij. Ook uit zijn 141-pagina’s tellend manifest, dat door The New York Times online is gepubliceerd, blijkt hoezeer hij vrouwen zijn eenzaamheid aanrekent.

De moordpartij heeft het vuurwapendebat in de VS weer doen opleven, schrijft Valk. Rodger was in het bezit van drie semi-automatische wapens en veel munitie, terwijl zijn familie al lange tijd bezorgd over hem was en hij bekend was bij hulpinstanties.

Californië staat vuurwapenbezit toe, al zijn de regels strenger dan in de meeste andere staten. De Democratsche Senator Richard Blumenthal wil de controle op de identiteit van kopers van wapens nu strikter maken. Een eerdere poging daartoe, na de schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012, strandde.