Amazon laat vooruitbestellen nieuwe thriller J.K. Rowling weer toe

Amazon stelt thrillerliefhebbers weer in staat om The Silkworm vooruit te bestellen, de nieuwe thriller van Robert Galbraith (lees J.K. Rowling). The Los Angeles Times meldde vrijdag dat Amazon vanwege een conflict met uitgeverij Hachette de ‘pre-order button’ bij het boek had verwijderd.

Amazon verwijderde vrijdagochtend de optie tot vooruitbestellen en verving het met de melding ‘currently unavailable’. Twee weken voor deze actie meldde Amazon al bij door Hachette Book Group uitgegeven boeken een levertijd van tussen de twee en vijf weken. Terwijl de boeken volgens de uitgever direct leverbaar moeten zijn. Andere Hachette-titels zijn door Amazon onvindbaar gemaakt.

De ruzie tussen Amazon en Hachette komt voort uit het feit dat de internetboekhandel een groter percentage wil van de inkomsten die de uitgever via hen genereert. Het is onduidelijk of de onderhandelingen, nu de ‘pre-order button’ weer terug is, zijn afgerond.

Nieuwe Galbraith

In februari van dit jaar werd bekend dat J.K. Rowling, na het succes van The Cuckoo’s Calling, een nieuwe thriller zou gaan uitbrengen onder het pseudoniem Robert Galbraith.

The Cuckoo’s Calling, een thriller over privédetective Cormoran Strike die wordt gevraagd de dood van een topmodel te onderzoeken, werd vorig jaar lovend ontvangen in Engelse en Amerikaanse media. The New York Times noemde het boek ‘een hoogst amusant boek dat veel leuker en veel betrokkener is dan het trage The Casual Vacancy’, Rowlings eerste volwassenenroman. The Guardian sprak van een ‘vermakelijke, hoogst professionele misdaadroman’.

‘Geholpen door de kennis van nu’, schreef recensent Thomas de Veen in juli 2013, ‘kunnen we zeggen’:

‘het is een echte Rowling. Een strakke plot, de uitbundige, bloemrijke stijl van een echte verhalenverteller, bonte maar waarachtige personages, een pakkend verhaal.’

In het tweede boek van Galbraith, The Silkworm, keert Cormoran Strike terug als privédetective en wordt hij gevraagd een verdwijningszaak op te lossen. Het boek verschijnt op 19 juni.

Schadevergoeding

Het was overigens nooit de intentie van Rowling om te onthullen dat zij achter de naam Robert Galbraith schuilging. Het nieuws werd op Twitter gelekt door Chris Gossage van Russels, het advocatenkantoor dat de belangen van Rowling behartigt. Het nieuws werd wereldkundig gemaakt door The Sunday Times.

Na de onthulling van The Sunday Times gaf Rowling aan ‘boos en bedroefd’ te zijn. Ze vond dat haar vertrouwen was beschaamd. Pijnlijk vond Rowling de suggestie dat de lek een zorgvuldig geplande marketingstunt betrof. Ze wilde naar eigen zeggen haar pseudoniem geheim houden om te kunnen schrijven zonder de druk van haar roem. Tegen The Sunday Times verklaarde ze:

“Het was fantastisch om een boek te publiceren zonder de hype en verwachtingen, en het was puur genieten om onder een andere naam reacties te krijgen.”

De onthulling bracht de verkoop van The Cuckoo’s Calling in een stroomversnelling. De thriller voerde al snel de Britse en Amerikaanse bestsellerlijsten aan. Filmmaatschappijen toonden direct interesse in de filmrechten van het boek.

De desbetreffende advocaat heeft voor het lekken van de informatie een schadevergoeding moeten betalen. Omgerekend ging het om een bedrag van 1200 euro.