Vierde slachtoffer schietpartij Brussel overleden - beelden dader vrijgegeven

Een vrouw legt bloemen neer bij de deur van het Joods Museum in Brussel waar gisteren iemand vier mensen doodschoot.
Een vrouw legt bloemen neer bij de deur van het Joods Museum in Brussel waar gisteren iemand vier mensen doodschoot. Foto EPA / Olivier Hoslet

Het vierde slachtoffer van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel is overleden. Dat meldt persbureau AFP. De Belgische politie heeft inmiddels beelden van de dader vrijgegeven.

De beelden zijn gemaakt door de bewakingscamera’s in het Joods Museum. Te zien is hoe de man buiten aan komt lopen:

Vervolgens opent hij met een Kalashnikov het (let op: deze beelden zijn schokkend)

Gisteren werden vier mensen bij het Joods Museum doodgeschoten door naar verluidt twee daders. In eerste instantie was er een verdachte opgepakt, maar deze werd ‘s avonds weer vrijgelaten en wordt nu gezien als een getuige.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, stopte een auto voor het museum, waarna iemand het vuur opende. De schutter stapte daarna weer in en reed weg. De politie heeft nu beelden vrijgegeven van bewakingscamera’s in het museum.

NRC-redacteur Huib Modderkolk is in Brussel. De aanslagen zijn bij de Joodse gemeenschap hard aangekomen.

“Sommige Joodse organisaties reageren zeer fel. Zij menen dat deze aanslag uit een sterk antisemitisch klimaat voortkomt. Op internet zou het bon ton zijn om joden de schuld te geven van de financiële crisis. Ook het conflict in Syrië zorgt voor toenemende spanning. Andere organisaties zijn wat gematigder, en doen het af als een incident. Maar in België is het nu niet zo dat de samenleving is ontwricht. Het land wacht af uit welke hoek de dader komt; het kan een radicale moslim zijn of een rechts-extremist.”

Dat de aanslag samen zou hangen met de verkiezingen in België, die vandaag worden gehouden, lijkt niet logisch:

“Daar lijkt het niet op; de aanslag werd gisteren gepleegd tijdens de sabbat (joodse vrije dag). De impact op de verkiezingen zie je terug in dat voorzitters van alle politieke partijen vandaag samen zijn gekomen en hun politieke verschillen overboord hebben gezet om eensgezind te verklaren dat dit niet past.”

Bij het Vlaams Belang circuleert de theorie dat de politie vandaag bewust weinig heeft losgelaten over de achtergrond van de dader. Dat zou de verkiezingen namelijk kunnen beïnvloeden.”

Onduidelijk of het om een aanslag gaat

Minister Reynders van Buitenlandse Zaken sprak van “een aanslag”. De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, noemde de schietpartij tegenover RTL-TVI van “waarschijnlijk” een terroristische daad. Het voorval vond rond 16.00 uur plaats.

Het parket van Brussel liet vanochtend weten dat het nog te vroeg is om vast te stellen of het inderdaad om een aanslag gaat.