Reacties: winnaars en verliezers zijn blij met de uitslag

CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold tijdens de verkiezingsavond in Nieuwspoort waar de uitslagen van de Europese verkiezingen worden gevolgd. Foto ANP / Martijn Beekman

Vijf zetels voor D66 en het CDA, een zetel voor de Partij voor de Dieren, maar niet voor 50PLus. De winnaars zijn blij, de verliezers ook.

Het CDA is blij met de uitslag, net als D66. De partijen wonnen beide bij de Europese Verkiezingen. De prognose was donderdag nog dat het CDA vier zetels zou krijgen. Dat is er nu dus een meer. CDA-leider Sybrand Buma voor de microfoon van de NOS:

“Ik ben dolblij met die vijfde zetel. We blijven even sterk in het Europees Parlement.”

Ook D66-leider Alexander Pechtold reageerde opgetogen met de nieuw verworven zetel:

“Voor ons is het heel mooi dat we zijn gestegen naar vier zetels.

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de PvdD kan haar blijdschap niet op:

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Het is zeker!!! Voor het eerst in de geschiedenis een Partij voor de Dieren in een internationaal parlement! #EP2014
Twitter avatar estherouwehand Esther Ouwehand 4,2 %! Ook in voorlopige uitslag dikke zetel @PartijvdDieren in Europees Parlement.
Ge-wel-dig. Blij. Trots.
Go get ‘em @anjahazekamp!

PvdA en CU/SGP houden zetels

Ook Arie Slob reageert niet teleurgesteld, al heeft hij evenveel zetels:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Blij met mooie uitslag voor ChristenUnie/SGP. Felicitaties voor CDA met behoud van aantal EP-zetels. #EP2014

PvdA-lijsttrekker Paul Tang vindt het resultaat voor zijn partij, die drie zetels houdt, meevallen:

“We hebben het beter gedaan dan in de slechtste peilingen. We hadden natuurlijk te maken met slechte resultaten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daar hebben hadden we last van, maar we hebben ons verhaal kunnen neerzetten.”

Wilders vindt dat het glas halfvol is

Geert Wilders, die vergeleken met de uitslag in 2009 dus een zetel verliest, reageert op twitter evengoed enthousiast op het resultaat:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders GEWELDIG TOCH 4 ZETELS!!! Op naar een grote eurokritische fractie in het EP samen met de volgende President van Frankrijk, Marine Le Pen!

De enige die wel blijk geeft van teleurstelling is 50Plus. 50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein is ‘teleurgesteld’ over het behaalde resultaat: namelijk geen zetel.

“We hebben het net niet gehaald, op een tiende niet. Dat is zonde. Op basis van de exitpolls hadden we goede hoop. Maar 3,7 procent van de kiezers heeft wel op ons gestemd, dat geeft moed om door te gaan en de partij uit de bouwen tot een brede volkspartij.”