Paus: impasse vredesoverleg onacceptabel - Abbas en Peres binnenkort naar Vaticaan

Paus Franciscus vindt het conflict tussen Israël en de Palestijnen “in toenemende mate onacceptabel”. Hij heeft er vandaag bij zijn bezoek aan Bethlehem op aangedrongen moedige en creatieve beslissingen te nemen om tot een vredesakkoord te komen, meldt persbureau AP.

Paus Franciscus vandaag met de Palestijnse leider Abbas. Foto EPA / Atef Safadi

Paus Franciscus vindt het conflict tussen Israël en de Palestijnen “in toenemende mate onacceptabel”. Hij heeft er vandaag bij zijn bezoek aan Bethlehem op aangedrongen moedige en creatieve beslissingen te nemen om tot een vredesakkoord te komen, meldt persbureau AP.

De paus begon gisteren zijn reis naar het Midden-Oosten met een bezoek aan Jordanië, maar arriveerde vandaag in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Daar had hij een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Franciscus zei:

“De tijd is gekomen om een eind te maken aan een situatie die in toenemende mate onacceptabel is.”

Hij meent dat beide partijen offers moeten brengen om tot een oplossing te komen.

De paus had voor zijn reis nog gesteld dat zijn bezoek “strikt religieus” zou zijn. Maar niemand die had verwacht dat hij politieke onderwerpen werkelijk zou kunnen omzeilen. NRC-correspondent Leonie van Nierop schreef afgelopen week al in NRC Handelsblad:

De paus bezoekt ‘het heilige land’ dit weekeinde als pelgrim, en ook om de banden tussen de rooms-katholieke en de oosters-orthodoxe kerk aan te halen. Maar zijn gastheren Israël en Palestina maken het pausbezoek zeer politiek. Journalisten worden overspoeld met propaganda. Beide zijden claimen Jezus: hetzij als Jood, hetzij als Palestijn avant la lettre. En beide zijden grijpen het bezoek aan om de ander te besmeuren. Christenen zijn hierbij het lijdend voorwerp.

Eerst bezoek aan Westoever breuk met traditie

Abbas zei zich zorgen te maken over het onlangs weer vastgelopen vredesoverleg. Hij zei te hopen op vrede, maar beklaagde zich tegelijkertijd over de moeilijke situatie waarin veel Palestijnen zich bevinden.

“Uw bezoek is van grote symbolische betekenis, omdat u zich inzet voor de armen en de mensen die worden buitengesloten. We zijn blij met elk initiatief van u om vrede in het Heilige Land werkelijkheid te laten worden. Ik richt me nu tot onze buren, de Israëliërs: We willen hetzelfde als jullie en dat is veiligheid en stabiliteit.”

Dat Franciscus eerst naar de Westoever is gereisd en pas morgen naar Israël vertrekt is een breuk met de traditie. Zijn voorgangers bezochten altijd eerst Israël, voordat de Westoever werd aangedaan. Hanan Ashrawi, een Palestijnse christen en hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), tegen persbureau AP:

“Het feit dat hij vanuit Jordanië rechtstreeks naar Bethelehem komt, zonder eerst naar Israël te reizen, is een stilzwijgende erkenning van de Palestijnse staat.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het bezoek van de paus vandaag een “goede gelegenheid om de wereld het echte Israël te tonen - het vooruitstrevende, moderne, tolerante Israël”.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische president Shimon Peres hebben vandaag een uitnodiging van paus Franciscus geaccepteerd om een bezoek te brengen aan het Vaticaan. Franciscus wil volgende maand in Rome met beide leiders bidden voor vrede.