Netanyahu: aanslag Brussel gevolg van ‘laster en leugens’ over Israël

Politie gisteren op de plek van de aanslag in Brussel waarbij drie mensen om het leven kwamen. Foto EPA / Olivier Hoslet

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel van gisteren te verklaren door de “laster en leugens” die in Europa over Israël worden verspreid.

Dat meldt persbureau Novum. In een verklaring van de Israëlische premier staat te lezen:

“Deze moorden zijn het resultaat van constante haat tegen Joden en hun staat.”

Bij de schietpartij vielen drie doden en een zwaargewonde. Het is nog niet duidelijk wie de moorden heeft gepleegd. Netanyahu

“De misdaden tegen de mensheid en de moorden in onze eigen regio worden systematisch genegeerd. Onze reactie op deze hypocrisie is constant de waarheid benadrukken, doorgaan met de strijd tegen het terrorisme en kracht opbouwen.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman legde in een reactie op de schietpartij een verband met de roep in Europa “om Israël en Israëlische producten te boycotten”.

“Antisemitisme heeft door de jaren heen verschillende vormen aangenomen, maar de basis is altijd dezelfde: het haten van Joden omdat het Joden zijn, waar het ook is - of ze leven in Jeruzalem, in Tel Aviv, in Ariel, in Hebron, in Brussel of op Mars.”

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws komen twee van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij uit Israël. De beveiliging van Joodse gebouwen is in België direct na de moorden maximaal verhoogd. Ook in Nederland is de beveiliging van Joodse gebouwen aangescherpt.

De aanval vond gistermiddag rond 16.00 uur plaats. Een auto stopte voor het museum, waarna de nog onbekende dader het vuur opende. Het Nederlandse Centraal Joods Overleg overleg roept op tot extra waakzaamheid om een soortgelijke aanval in Nederland te voorkomen. Het stelt in een persbericht:

“Hoewel de juiste toedracht en de motieven van de aanslag nog niet duidelijk zijn, lijkt het zeer waarschijnlijk dat het om een antisemitische aanslag gaat. Het CJO roept de Nederlandse overheid op tot optimale waakzaamheid ter voorkoming van dergelijke aanslagen in ons land.”