N-VA grote winnaar verkiezingen België - ‘zware formatie voor de deur’

De N-VA lijkt de grote winnaar te worden van de nationale en regionale verkiezingen in België, zo meldt de Belgische krant De Standaard. Volgens de eerste resultaten krijgt de partij van Bart De Wever op nationaal niveau bijna 27 procent van de stemmen, een stijging van bijna tien procentpunt.

N-VA-leider Bart De Wever brengt zijn stem uit. Zijn partij heeft vandaag een grote verkiezingsoverwinning geboekt.
N-VA-leider Bart De Wever brengt zijn stem uit. Zijn partij heeft vandaag een grote verkiezingsoverwinning geboekt. Foto EPA / Olivier Hoslet

De N-VA is de grote winnaar van de nationale en regionale verkiezingen in België. De partij van Bart De Wever krijgt op federaal (landelijk) niveau 33,6 procent van de stemmen en op Vlaams niveau 32,9 procent. Daarmee boekt de partij een ruime winst.

De Wevers grootste Franstalige tegenstrever, huidig premier Elio Di Rupo (PS, socialisten), blijft weliswaar in Wallonië de grootste stemmentrekker (29,3 procent), maar moest ruim 7 procent prijs geven.

Slopende onderhandelingen

Volgens Tijn Sadée, onze correspondent in België, betekenen deze uitslagen een slopende formatie:

“Als De Wever premier wil worden zal hij ongelofelijk slopende onderhandelingen met Di Rupo moeten in gaan. De Wever wil flink in het sociaal stelsel snijden, Di Rupo wil het zoveel mogelijk behouden. Als De Wever in een ‘simpel’ land had geleefd, was België totaal op de schop gegaan. Maar daar is geen sprake van. België is een heel ingewikkeld land met drie gebieden en daar kun je niet zomaar dingen veranderen. De Wever zal een hoop water bij de wijn moeten doen.”

De Wever noemde de uitslag ingewikkeld: “Ons ingewikkelde land is nog ingewikkelder geworden.”

Het kostte de partijen in België na de vorige verkiezingen 541 dagen om tot de vorming van een nieuwe regering te komen. De N-VA belandde toen in de oppositie.

Vlaams Belang grote verliezer

Het Vlaams Belang is de grote verliezer bij de verkiezingen. De partij van Filip de Winter kreeg in Vlaanderen 6 procent van de stemmen, wat een halvering betekent.