CDA wint Europese verkiezingen, winst voor D66 en PVV verliest

Het stembureau op station Castricum had donderdag als eerste in het land zijn deuren geopend. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het CDA is als de grootste partij naar boven gekomen bij de Europese verkiezingen in Nederland. De partij handhaaft de huidige 5 zetels. Winst was er ook voor D66 dat naar 4 zetels gaat. Verlies is er voor de PVV en GroenLinks.

De uiteindelijke uitslag is als volgt (tussen haakjes de resultaten van 2009):

  • CDA: 5 (5)
  • PVV: 4 (5)
  • D66: 4 (3)
  • VVD: 3 (3)
  • SP: 2 (2)
  • PvdA: 3 (3)
  • ChristenUnie/SGP: 2 (2)
  • GroenLinks: 2 (3)
  • PvdD: 1 (0)

Daarmee lijkt de uitslag van 2014 erg veel op de uitkomsten van de verkiezingen van 2009, met hier en daar een kleine verschuiving en één debutant.

CDA is de verrassing

De uitslagen komen enigszins overeen met de prognoses die werden gepubliceerd tijdens de Europese verkiezingen in Nederland, afgelopen donderdag. D66 heeft de meeste stemmen gehaald, maar het CDA heeft een lijstverbinding met ChristenUnie/SGP waardoor de partij alsnog op 5 zetels uitkomt. Bij zowel Ipsos als peil.nl stond D66 toen op winst: de partij zou van van 3 naar 4 zetels gaan, wat nu ook is gebeurd.

Bij het CDA waren de verwachtingen laag. In de exitpolls verrasten de christen-democraten donderdag door een voorspeld verlies beperkt te houden tot één zetel. Het CDA blijkt nu echter het huidige zeteltal van 5 te handhaven. Daarmee is de partij de verrassing van deze verkiezingen.

PvdA handhaaft zetels dankzij lijstverbinding

De uitslagen bij de PVV en de VVD zijn ten opzichte van donderdag niet verrassend. De PVV moet ondanks eerdere peilingen dat de partij op winst stond, een zetel inleveren. De VVD handhaaft de huidige 3 zetels. De PvdA werd in de prognoses van donderdag nog voorbijgestreefd door de SP qua percentages, maar is nu alsnog op links de grootste geworden: de PvdA blijft op 3, de SP blijft op 2.

GroenLinks verliest zoals verwacht een zetel. Overigens is het ook hier zo dat de PvdA qua percentage kleiner is dan de SP, maar door een lijstverbinding met GroenLinks gaan de sociaal-democraten alsnog met één zetel meer het EP in.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Wel een kermisuitslag: ook de SP, in percentages groter dan de PvdA, haalt een zetel minder dan de PvdA

Met één zetel gaat de Partij voor de Dieren in het EP debuteren. 50Plus leek aanvankelijk ook af te koersen op een zetel, maar heeft uiteindelijk de drempel niet gehaald.

De uitslagen van de Europese verkiezingen in Nederland werden niet gelijk bekendgemaakt, ook al was er hier al op donderdag gestemd. Bij de Europese Commissie bestaat de vrees dat de uitslagen in Nederland de verkiezingen in andere EU-lidstaten zal beïnvloeden.

Bekijk de uitslagen per gemeente op onze interactieve kaart.