‘Dader Brussel handelde alleen’ - ook in Frankrijk Joden aangevallen

Politie gisteren op de plek van de aanslag in Brussel waarbij drie mensen om het leven kwamen. Foto EPA / Stephanie Lecocq

De Belgische autoriteiten vermoeden dat één verdachte achter de aanval bij het Joods Museum in Brussel zat. Dat meldt persbureau AP. Bij de aanval kwam gistermiddag een Israëlisch echtpaar en iemand met de Franse nationaliteit om het leven.

Een Belg ligt in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis. Verscheidene Belgische media melden dat hij inmiddels aan zijn verwondingen is overleden maar volgens de autoriteiten is hij nog steeds in leven.

Ine Van Wymersch van het parket in Brussel zei vandaag dat de dader “vermoedelijk alleen handelde, gewapend was en goed voorbereid”.

Een motief voor de schietpartij is nog niet bekend, maar de Belgische regering liet gisteren weten te denken aan een antisemitische aanval.

Naar aanleiding van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel worden Joodse gebouwen in Nederland extra bewaakt. Dat heeft CIDI-directeur Esther Voet gezegd. Volgens haar gaat het om een logische reactie, zeker omdat de dader van de schietpartij nog vrij rondloopt.

Het Nederlandse Centraal Joods Overleg overleg roept in een persbericht op tot extra waakzaamheid in Nederland om een soortgelijke aanslag in ons land te voorkomen:

“Hoewel de juiste toedracht en de motieven van de aanslag nog niet duidelijk zijn, lijkt het zeer waarschijnlijk dat het om een antisemitische aanslag gaat. Het CJO roept de Nederlandse overheid op tot optimale waakzaamheid ter voorkoming van dergelijke aanslagen in ons land.”

Ook Joden aangevallen bij synagoge in voorstad Parijs

Ook in een voorstad van Parijs werden gisteren twee Joodse mannen aangevallen. Dat gebeurde toen zij ‘s avonds een synagoge in Créteil verlieten. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

De minister heeft de politie opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen bij Joodse gebedshuizen en andere Joodse instellingen aan te scherpen. De aanval in Créteil had enkele uren na de beschieting bij het Joodse Museum in Brussel plaats. Over de aanval bij de synagoge zijn verder nog geen details bekendgemaakt.