VPRO Bob den Uyl Prijs 2014 voor Lieve Joris

Lieve Joris
Lieve Joris Foto ANP

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris heeft de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014 gewonnen, de prijs voor het beste reisboek van het afgelopen jaar. Joris krijgt de prijs voor haar boek Op de vleugels van de draak.

De jury prijst Joris, die voor haar boek met Afrikaanse handelaren naar China trok om inzicht te krijgen in hun wederzijdse relatie, om ‘haar prachtige pen’ en om het feit dat ze in haar boek ‘mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar [maakt] door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen’:

‘Met dit caleidoscopische boek slaagt ze erin te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden.’

Boekenredacteur Toef Jaeger noemde het boek van Joris in NRC Handelsblad ‘schitterend’ en kende het 4 ballen toe:

‘Hoewel de verhalen over de Afrikanen in China interessanter zijn dan andersom, komt het meest tragische verhaal van de Chinees Baoping. Hij wil alle landen bezoeken op het Afrikaanse continent, studies verrichten naar de verschillende culturen, maar hij zakt steeds verder weg in depressies om uiteindelijk zelfmoord te plegen. ‘Het lot van Baoping blijft nog lang aan me knagen. Er wordt in de westerse wereld zo veel geschreven over de Chinese exploitatie van Afrika, maar wie schrijft over de prijs die China betaalt?’ Het antwoord daarop is: Lieve Joris, en dat doet ze nog schitterend ook.’

De andere genomineerden voor de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014 waren Joris van Casteren (Het been in de IJssel), Marcel van Engelen (Het kasteel van Elmina), Rudi Rotthier (De naakte perenboom) en Laura Starink (Duitse wortels). Aan de VPRO Bob den Uylprijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

.