Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Drie doden na ‘aanslag’ bij Joods Museum in Brussel

Bij het Joods Museum in Brussel zijn vanmiddag drie mensen doodgeschoten. Een vierde persoon raakte zwaargewond, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou om twee daders gaan. Eén verdachte is opgepakt maar vanavond ook weer vrijgelaten. Hij wordt nu als getuige gezien, meldt de NOS. Minister Reynders spreekt van “een aanslag”.

De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, spreekt tegenover RTL-TVI van “waarschijnlijk” een terroristische daad. Het voorval vond rond 16.00 uur plaats. Volgens de Belgische minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet stopte een auto voor het museum, waarna iemand het vuur opende. De schutter stapte daarna weer in en reed weg.

Beveiliging joodse gebouwen in Nederland opgeschroefd

Naar aanleiding van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel worden joodse gebouwen in Nederland extra bewaakt. Dat heeft CIDI-directeur Esther Voet gezegd. Volgens haar gaat het om een logische reactie, zeker omdat de dader van de schietpartij nog vrij rondloopt.

De joodse gemeenschap trekt jaarlijks een miljoen euro uit voor beveiliging van gebouwen in Nederland. Het gaat onder meer om synagogen en joodse scholen. Over de mate van beveiliging doet Voet geen uitspraken

‘Twee daders’

De Morgen schrijft dat er twee daders bij de schietpartij betrokken waren. De een zat buiten in de auto te wachten, terwijl de ander met een rugzak het museum inging. De auto van de daders is teruggevonden.

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Geschokt door de gebeurtenissen in Brussel. Mijn oprechte medeleven en steun aan de families en naasten van de slachtoffers

Woordvoerder van minister Milquet John Hendrickx laat aan De Morgen weten dat zijn minister in de buurt was en door iemand werd gewaarschuwd “dat er geschoten werd”.

“De minister en enkele collega’s gingen kijken. Aan de ingang van het Joods Museum lagen twee mensen op de grond die neergeschoten waren. Getuigen beschreven dat de dader van de schietpartij naar binnen was gegaan, ook daar het vuur had geopend, en met een wagen nadien was weggevlucht.”

Volgens Het Laatste Nieuws was minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ter plaatse en riep hij omstanders om hulp:

Twitter avatar dreynders didier reynders Geschokt en triest na aanslag met vuurwapen in het Joods museum in Brussel. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.

Minister-president van Vlaanderen Kris Peeters reageerde ook al via Twitter:

Twitter avatar MP_Peeters Kris Peeters Doden schietpartij zavel: met afgrijzen neem ik kennis van onbegrijpelijke en volstrekt zinloze brutaliteit. Sterkte aan de nabestaanden.


Minister: alles wijst op antisemitische aanslag

La Dernière Heure tekende een reactie op van Reynders:

“Ik hoorde verschillende vuurschoten en zag lichamen op de grond liggen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet zou ook nabij de aanslag zijn geweest. Zij verklaart tegen La Dernière Heure dat “alles in de richting van een antisemitische aanslag wijst.”

Twitter avatar ryuworks Ren Jinshen Ryu Multiple shootings occurred outside the Jewish Museum in Place du Grand Sablon. 3 dead. Police sealing up the area. http://t.co/teDZ7IQvem