Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Timmermans wil onderzoek naar ‘diaspora-taks’ Eritreeërs

Eritreeërs in Nederland zeggen dat ze gedwongen worden twee procent van hun salaris af te dragen. Maar zolang ze geen aangifte doen, blijven maatregelen moeilijk.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) wil laten onderzoeken of Eritrese vluchtelingen in Nederland gedwongen worden om geld over te maken naar het regime in Eritrea. Hij liet dit vrijdag weten in een reactie op berichten over afpersing via Eritrese consulaten.

Verschillende Eritreeërs vertellen vandaag in deze krant dat iedereen die een document nodig heeft van het Eritrese consulaat in Den Haag, verplicht wordt om 2 procent van zijn salaris af te staan aan het regime in Eritrea. Deze gedwongen ‘diaspora-taks’ werd in 2011 door de VN Veiligheidsraad veroordeeld. Hoogleraar Internationale Verantwoordelijkheid Mirjam van Reisen, expert op het gebied van Eritrese mensensmokkel, zei maandag in deze krant dat het afpersen van de diaspora een belangrijke inkomstenbron is van het Eritrese regime. „Er gaat daar dus ook Nederlands belastinggeld heen.”

Deze en afgelopen maand kwamen veel vluchtelingen uit Eritrea naar Nederland. Volgens het ministerie van Justitie vragen nu zo’n 1.000 Eritreeërs per week asiel aan.

De aard van het onderzoek is nog niet duidelijk. Wel laat minister Timmermans via een woordvoerder weten dat het belangrijk is dat Eritreëers die afgeperst worden aangifte doen. „Het heffen van een belasting op onderdanen in het buitenland is niet per definitie illegaal, maar ze tot die betaling dwingen is dat wel. Daarom moeten mensen aangifte doen”, aldus de woordvoerder.

PvdA-Kamerlid Marit Maij vindt het betalen van gedwongen belasting „zeer onwenselijk”. Zij wil dat de Nederlandse regering bij Eritrese organisaties in de diaspora onderzoek doet. Het sluiten van het Eritrese consulaat in Den Haag, zoals een expert op het gebied van de Eritrese diaspora eerder in deze krant suggereerde, vindt ze voorals nog te ver gaan. „We moeten zorgen dat het betalen van die belasting stopt. De vraag of het consulaat daarvoor dicht moet, is nog te vroeg.”

President Isaias Afewerki voert in Eritrea al ruim 20 jaar een schrikbewind, met grove mensenrechtenschendingen en dwangarbeid. Daarnaast is er een vrijwel onbeperkte dienstplicht. Om die redenen worden Eritreeërs die in Nederland asiel aanvragen, niet teruggestuurd.