Parket Brussel: te weinig wijst op terreur, verdachte weer vrij

Onderzoek bij het Joods Museum in Brussel.
Onderzoek bij het Joods Museum in Brussel. ANP-EPA / Olivier Hoslet

Steeds meer wordt duidelijk wat zich vanmiddag in Brussel bij de schietpartij in het Joods Museum heeft afgespeeld. Belgische media melden dat twee van de drie slachtoffers toeristen uit Israël zijn en de derde overledene was een medewerker van het museum.

De Standaard meldt dat het parket te te vroeg vindt om te spreken van een terroristische aanslag. Het zegt nog niet voldoende aanwijzingen te hebben om te bevestigen of te ontkennen dat het om een antisemitische daad gaat.

Getuige

Eerder vanavond werd duidelijk dat één van de veronderstelde twee verdachten was opgepakt. Deze is inmiddels vrijgelaten en wordt nu beschouwd als getuige, meldt het parket van Brussel. Volgens Het Laatste Nieuws zou het toeristenkoppel “koelbloedig in hoofd en keel” zijn geschoten. Een vrijwilliger werkzaam voor het museum zou nog voor zijn leven vechten.

De dader opende rond 15.50 uur het vuur. De Morgen schrijft dat in eerste instantie werd gedacht dat de arrestant de schutter was. In diens auto werd geen vuurwapen gevonden en getuigenbeschrijvingen van de schutter kwamen niet overeen met het uiterlijk van de verdachte.

Morgenvroeg om 11.00 uur wordt mogelijk meer informatie naar buiten gebracht door het parket.

BEVEILIGING JOODSE GEBOUWEN IN NEDERLAND OPGESCHROEFD

Naar aanleiding van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel worden joodse gebouwen in Nederland extra bewaakt. Dat heeft CIDI-directeur Esther Voet gezegd. Volgens haar gaat het om een logische reactie, zeker omdat de dader van de schietpartij nog vrij rondloopt.