Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Parkeermiljonair die in de luwte opereerde

Foto ANP

De meeste mensen zijn veel geld kwijt aan parkeren. Jan de Lange werd er rijk van. De jonkheer uit Wassenaar was eigenaar van parkeerbedrijf P1, dat door het hele land parkeerlocaties exploiteert. Daarnaast bezat hij een uitzendbureau en een callcenter. Zijn zaken maakten hem miljonair.

De Lange opereerde in de luwte. Hij kreeg pas bekendheid in 2008, ten tijde van de Deventer-moordzaak. Opiniepeiler Maurice de Hond had zich in die zaak ontfermd over de fiscalist die volgens hem ten onrechte voor de moord op een weduwe was veroordeeld. Zakenman De Lange steunde de opiniepeiler, wiens campagnes veel geld kostten, financieel. Ook mocht De Hond van de rechter niet langer iemand anders beschuldigen van de moord, op straffe van een dwangsom. Daar hield hij zich niet aan. Door de steun van De Lange kon de opiniepeiler de betreffende dwangsom voldoen.

Beide mannen vonden elkaar in deze rechtszaak, die volgens hen aantoonde dat het rechtsysteem in Nederland fundamenteel niet deugde. Tegen deze krant zei De Lange indertijd dat in de Deventer-moordzaak sprake was van vervalste documenten en verdraaide feiten. „Dat herkende ik uit mijn echtscheidingszaak.” Met geld van de ondernemer hield De Hond onder meer de website geenonschuldigenvast.nl in de lucht.

Echt bekend werd de jonkheer en zakenman pas in 2010. Op Tweede Paasdag belde hij vanuit zijn villa in Wassenaar de politie: bij hem thuis was iets ergs gebeurd. Eenmaal gearriveerd trof de politie het levenloze lichaam aan van de vrouw van Jan de Lange – twee dagen nadat zij het leven liet. Het was de vrouw met wie hij samen was na de scheiding van zijn eerste vrouw. De parkeermiljonair werd daarna opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van zijn partner.

De Lange werd door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor de moord op zijn partner. Hij ging daarop in hoger beroep en kreeg opnieuw een celstraf opgelegd, maar geen tbs. Na drie jaar kwam hij vrij. De Langes verdediging voerde deskundigen op die zeiden dat de ondernemer tijdens zijn daad in een psychotische depressie verkeerde. Daardoor zou hij niet toerekeningsvatbaar zijn geweest. Tbs was niet langer nodig volgens het gerechtshof, omdat hij door middel van shocktherapie volledig zou zijn genezen van zijn stoornissen.

Twee weken geleden pleegde de ondernemer zelfmoord door zichzelf in Heemstede voor een rijdende trein te werpen.