‘Meevaller van 1,6 miljard euro voor kabinet’

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan het woord tijdens het debat over de voorjaarsnota vorig jaar. Foto ANP / Martijn Beekman

Het tekort op de rijksbegroting kan dit jaar worden teruggeschroefd door een meevaller van 1,6 miljard euro. Aan zorg wordt zeshonderd miljoen euro minder uitgegeven dan gepland en aan sociale zekerheid een miljard. Dat staat volgens de Volkskrant in de Voorjaarsnota, die woensdag uitkomt.

De nota geeft een tussenstand van de overheidsfinanciën van het lopende begrotingsjaar. De meevaller is welkom omdat er zevenhonderd miljoen euro minder binnenkomt aan gasopbrengsten doordat de gaskraan iets is dichtgedraaid.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en het kabinet reserveren volgens de Volkskrant een groot deel van de meevallers voor wensen van de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP. Die spraken in januari af na verschijning van de Voorjaarsnota te gaan onderhandelen over de wijze waarop de lagere gasopbrengsten worden gecompenseerd.

Maar er wordt ook geld opzij gezet om een statistisch probleem op te lossen. Dat komt doordat vanuit de EU een nieuwe definitie wordt gehanteerd voor het begrip ‘bruto binnenlands product’, dat staat voor de omvang van een economie.