Keulen stroomt vol demonstranten tegen Turkse premier Erdogan

Demonstranten in Keulen vandaag. Zij demonstreren tegen het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan hun stad. Foto AP / Rolf Vennenbernd

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan spreekt vanmiddag ongeveer 15.000 aanhangers toe in het Duitse Keulen. Verderop in de stad verzamelen zich echter nog veel meer tegenstanders. Bij die demonstraties worden zo’n 30.000 mensen verwacht.

Persbureau AP meldde vanochtend al dat de eerste honderden betogers de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Honderden agenten zijn op de been om het bezoek in goede banen te leiden. Erdogans bezoek staat in het teken van een congres van de Unie van Europees-Turkse Democraten, die tien jaar bestaat.

In Duitsland bestaat echter veel kritiek op het bezoek van Erdogan. Het wordt door velen gezien als een campagnebezoek in het kader van de presidentsverkiezingen deze zomer. Erdogan heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar aangenomen wordt dat dit slechts nog een kwestie van tijd is. Bij de verkiezingen in augustus mogen Turken buiten Turkije voor het eerst ook stemmen. Aangezien er zo’n 1,5 miljoen stemgerechtigde Turken in Duitsland wonen, valt daar veel te winnen.

Veel demonstranten kochten vanochtend T-shirts met de opdruk “Overal Taksim, overal verzet”, meldt AP. Op het Taksimplein in Istanbul werden vorig jaar grootschalige protesten gehouden tegen de conservatieve regering van Erdogan, die met harde hand werden opgebroken door de autoriteiten.

Andere betogers dragen gele bouwvakkershelmen met de tekst “Soma” erop, een verwijzing naar de stad waar zich vorige week een mijnramp voltrok die aan 301 mensen het leven kostte. Na de ramp werd bekend dat tijdens controles in de mijn gevaarlijke concentraties gas waren vastgesteld, maar dat daar niks mee werd gedaan.

Erdogan gedroeg zich tijdens een bezoek aan Soma na de ramp weinig diplomatiek, aldus AP. Een van zijn medewerkers werd gefotografeerd terwijl hij een man die tegen Erdogan demonstreerde schopte, terwijl de man al op de grond lag. Erdogan zelf deelde een tik uit aan een demonstrant. Hij zei dat als “je de premier uitjouwt, je een tik krijgt”.

Zojuist werd overigens bekend dat de adviseur van Erdogan die na de mijnramp in Soma een demonstrant schopte, is ontslagen. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu gemeld.