Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bekijk drie nieuwe portretten van Marlene Dumas - protest tegen Poetin

Youri Egorov van Marlene Dumas. Foto Edo Kuiper

In het magazine DeLUXE bij NRC Handelsblad staat dit weekend nog niet eerder gepubliceerd werk van Marlene Dumas. Dumas, een van de succesvolste kunstenaars van deze tijd, is de gastredacteur van het magazine. Bekijk ook hier online drie nog niet eerder getoonde waterverfportretten.

Voor de biënnale Manifesta, die eind juni in Sint-Petersburg plaatsvindt, maakte Dumas een reeks waterverfportretten van homoseksuele mannen die een grote rol hebben gespeeld op het gebied van kunst of wetenschap. De portretten zijn een reactie op het anti-homobeleid van de Russische president Poetin.

Dumas voelt zich verplicht iets actievers te doen dan louter de tentoonstelling te boycotten, zoals sommige homo-activisten aanraden. Aan gedragsbioloog Tijs Goldschmidt vertelt ze dat ze liever werk wil maken dat prikkelt en irritatie zal opwekken van homofoben.

Maar bovenal wil ze iets tonen dat in Rusland nooit eerder te zien was. Ze schilderde onder anderen de balletdanser Rudolf Noerejev, de schrijvers James Baldwin en Tennesee Williams en de wiskundige Alan Turing.

De portretten van James Baldwin en Tennesee Williams zijn hieronder te zien. Bovenaan dit artikel is het portret van pianist Youri Egorov te zien.

James Baldwin van Marlene Dumas. Foto Edo Kuiper

Tennesee Williams van Marlene Dumas. Foto Edo Kuiper