Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Timmermans gaat afpersing Eritreërs toch onderzoeken

Eritrese vluchtelingen in Sanaa, Jemen. Ze zijn gevlucht om aan de verplichte beruchte (en bijna onbeperkte) militaire dienstplicht te ontkomen.
Eritrese vluchtelingen in Sanaa, Jemen. Ze zijn gevlucht om aan de verplichte beruchte (en bijna onbeperkte) militaire dienstplicht te ontkomen. Foto EPA / Yahya Arhab

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat een onderzoek instellen naar het gedwongen geld overmaken door Eritreërs in Nederland naar het regime. Dat meldt de NOS.

Timmermans stelde in 2012 al Kamervragen over de zogenoemde diaspora-taks. Hij vond dat het Eritrese consulaat in Nederland zonodig moest worden gesloten. De Nederlandse regering erkent in een ambtsbericht uit 2013 dat Eritrea de belasting heft en dat zo Nederlandse Eritreeërs worden verplicht het regime te steunen. Maar in antwoord op andere Kamervragen over geldstromen van het Eritrese consulaat naar al-Shahaab, liet Timmermans, intussen minister van Buitenlandse Zaken, in 2013 weten dat een onderzoek niet mogelijk is, omdat er geen aangiftes zijn.

Diaspora-taks gaat om twee procent van salaris

Eritreërs worden verplicht twee procent van hun salaris aan het regime af te staan. Deze zogenoemde ‘diaspora-taks’ is in 2011 door de VN-Veiligheidsraad veroordeeld, maar komt nog steeds voor. Ook worden Eritreeërs in Nederland in de gaten gehouden door een netwerk van informanten, die loyaal zijn aan het regime. Eritreeërs die zich in het openbaar negatief over Isaias Afewerki uitlaten, krijgen daar last mee.

Het regime is daarbij tot op zeer hoog niveau betrokken bij de mensensmokkel van haar burgers, zei hoogleraar Internationale Verantwoordelijkheid aan de Universiteit van Tilburg Mirjam van Reisen vorige week tegen NRC. Sommige hoge legerofficieren zijn door vluchtelingen veelvuldig als mensensmokkelaar aangewezen.

Het regime, onder leiding van president Isaias Afewerki, voert al ruim twintig jaar een schrikbewind in Eritrea, met  grove mensenrechtenschendingen en dwangarbeid. Eritreërs zijn nu veel in het nieuws omdat het aantal Eritreërs dat in Nederland asiel aanvraagt, in april en mei opeens toenam. Nu vragen zo’n 1.000 Eritreeërs per week asiel aan, tegen 980 in geheel 2013.