Economie

Een eigen bedrijf beginnen? Nou nee

DEN HAAG ILLUSTRATIE - Visitekaartjes bij een bedrijfsverzamelpand voor eenmansbedrijven. ANP XTRA ROOS KOOLE
DEN HAAG ILLUSTRATIE - Visitekaartjes bij een bedrijfsverzamelpand voor eenmansbedrijven. ANP XTRA ROOS KOOLE Foto ANP

In de Verenigde Staten hebben ze het al over “de langzame dood van het Amerikaanse ondernemerschap”. Het aantal start-ups in het land van de ongekende mogelijkheden is de afgelopen jaren met meer dan 20 procent gedaald. Amerikanen zien een eigen bedrijf steeds minder zitten.

Hoe zit dat in Nederland?

Volgens het Economisch Bureau van ING begonnen in het eerste kwartaal van dit jaar 38.000 mensen voor zichzelf. Dat is 2 procent minder dan in 2013. En die trend zet volgens de ING-economen door. Ze verwachten dat het aantal nieuwe bedrijfjes op het niveau van 2011 en 2012 zal uitkomen.

Hoe komt het dat er minder starters zijn?

De stijging van het aantal starters hangt samen met het aantal werklozen. Daar kwamen er afgelopen jaar relatief veel van bij: zo’n 100.000 in totaal. Ruim 668.000 mensen zaten thuis, zo’n 8,5 procent van de beroepsbevolking. Ter vergelijking, in 2012 was dat 6,4 procent.

Ook een eigen bedrijf starten?

Word dan meubelmaker, metaalbewerker of stap in de chemicaliën. Volgens ING biedt de industriesector de komende twee jaar namelijk de meeste kansen.

Een onderneming in de zorg beginnen, dat is geen goed idee. Het starten van een eigen snackbar of lunchroom ook niet. Uit het rapport van ING blijkt dat 60 procent van de mensen die in 2012 een horeca-onderneming startten, de zaak een jaar later alweer konden sluiten.

Belangrijke reden? De concurrentie is fors en jezelf culinair onderscheiden met frikadellen en uitsmijters is behoorlijk lastig.