denken @nrc.nl

Leve de dokter die generalist is

schrijft P.J. Wismans, internist, Havenziekenhuis in Rotterdam

Emma Bruns pleidooi voor minder specialistische zorg (nrc.next, 22 mei) onderschrijf ik van harte, maar ze is te optimistisch, vrees ik. Het vermogen van de patiënt om uit diens klachtenpatroon een ‘koekje te bakken’ is beperkt. Dat geldt overigens evenzo voor generalistische dokters, van wie we er inderdaad niet genoeg kunnen hebben.

Ik preek, als ‘bedreigde diersoort’ van het model algemeen internist, voor eigen parochie maar voorzie inderdaad grote problemen met het ziekenhuis als een quick fit-achtige instelling, waar de superspecialist zijn gewaardeerde – hopelijk goed geïndiceerde – interventie verricht. De patiënten worden ouder, gebruiken complexe medicatie, met alle bijwerkingen van dien, torsen een lijvig dossier met zich mee en zenden verwarrende signalen uit, waarbij de dokter sturend moet durven optreden.

Huisarts en internist, of geriater, zijn daarbij de sparring partner van de patiënt en dienen de gang naar de superspecialist mogelijk te maken maar evenzo te blokkeren. Ik bedoel dit geenszins bevoogdend maar spreek uit aanzienlijke klinische ervaring, waarin ik mij als open gesprekspartner van mondige patiënten opstel.

‘Gelukkig verdraagt de patiënt tamelijk veel dokters en pillen’, luidt een van mijn favoriete aforismen.

Meiden in korte broek op school: moet kunnen

meent Roos Koks (14) uit Breda

Deze week was het weer zo ver: de korte broeken konden uit de kast. Voor de jongens is dit meestal een broek tot op de knieën, voor meisjes is de broek vaak korter. Er is een discussie ontstaan over de zogenoemde ‘shorts’ voor meisjes. Die zouden niet op school gedragen mogen worden. ‘Ze zijn te bloot en ongepast op school’, aldus verschillende leraren. Ik ben een meisje van 14 jaar en zit op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda. Ik vind een discussie over het afschaffen van shorts voor meisjes niet kunnen. Wij zijn oud genoeg om zelf onze kleding uit te kiezen en te oordelen of iets te bloot is of niet. Ik geef toe dat sommige meiden te ver gaan door een veel te kort broekje aan te trekken waar een stuk bil eronderuit hangt. Maar zij kunnen hier natuurlijk op worden aangesproken. Dit zijn echter uitzonderingen, want de meeste meiden denken goed na over wat zij dragen.