Strafhof mag geen onderzoek doen naar oorlogsmisdaden in Syrië

Artillerie-inslagen in het dorpje Qahtaniya. Een VN-resolutie om door het ICC in Den Haag onderzoek te laten naar mogelijke oorlogsmisdaden in Syrië is geblokkeerd.
Artillerie-inslagen in het dorpje Qahtaniya. Een VN-resolutie om door het ICC in Den Haag onderzoek te laten naar mogelijke oorlogsmisdaden in Syrië is geblokkeerd. Foto ANP / EPA / Atef Safadi

Het Internationaal Strafhof in Den Haag gaat geen onderzoek doen naar oorlogsmisdaden in Syrië. China en Rusland hebben over een resolutie die daartoe opriep een veto uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad.

De door Frankrijk ingediende resolutie moest ervoor zorgen dat de Syrische crisis zou worden doorverwezen naar het Internationaal Strafhof (ICC), aldus persbureau Associated Press. Als de resolutie wel was aangenomen, konden mogelijke oorlogsmisdaden door alle strijdende partijen door het ICC worden onderzocht.

Het veto van Moskou komt niet als een verrassing, aangezien president Assad een bondgenoot is van Rusland. Het is de vierde keer dat Rusland en China een maatregel blokkeren die tegen de regering van Assad gericht is.

Syrië is niet aangesloten bij het hof, waardoor een onderzoek niet mogelijk is. Als de resolutie echter was aangenomen door de VN-Veiligheidsraad, had dit wel gekund. Het voorstel van Frankrijk werd door meer dan zestig landen gesteund, waaronder Nederland. Het veto heeft tot veel boze reacties geleid. De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant tegenover AP:

“Het getuigt van slechte smaak dat China en Rusland de pogingen van de Veiligheidsraad hebben ondermijnd om iets te doen aan de dagelijkse schendingen van de mensenrechten in Syrië.”

Rusland heeft de resolutie afgedaan als een ‘PR-stunt’.