Accountants

Nieuwe klant stelt eisen aan KPMG na reeks schandalen

Foto ANP

Chemieconcern DSM heeft verschillende eisen gesteld voor het accountantskantoor KPMG koos als nieuwe accountant. Het beursgenoteerde bedrijf heeft bijvoorbeeld de garantie afgedwongen dat het van KPMG af kan, mochten nieuwe schandalen aan het licht komen “waardoor DSM het vertrouwen in KPMG zou verliezen”, verklaart een woordvoerder van DSM.

DSM is het eerste bedrijf dat openlijk consequenties verbindt aan de beschadigde reputatie van het accountantskantoor.

DSM wil zekerheid over genoeg maatregelen tegen herhaling

DSM heeft verder KPMG International om een zogeheten ‘comfort letter’ gevraagd – een soort geruststelling van de internationale KPMG-tak. DSM wil daarmee “voldoende zekerheden” verkrijgen dat “afdoende maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen van de zaken die de afgelopen maanden bekend zijn geworden”, zegt de woordvoerder.

Ook wil DSM dat het team dat zijn boeken controleert niet bestaat uit alleen maar Nederlandse KPMG-accountants. Het bedrijf heeft gevraagd het team aan te vullen met een Zwitserse KPMG-partner. Dat verzoek is ingewilligd, laat KPMG weten.

DSM voerde intensieve discussies over benoeming KPMG

De top van DSM heeft vooraf “intensieve discussies” gevoerd over de benoeming van KPMG, zei president-commissaris Rob Routs van DSM eerder deze maand tijdens de aandeelhoudersvergadering, na kritische vragen over de keuze voor KPMG als nieuwe accountant. DSM heeft overwogen de benoeming van KPMG nog een jaar uit te stellen, vanwege de recente negatieve publiciteit.

KPMG zegt in een reactie te “begrijpen” dat klanten vragen hebben en wil aan die vragen tegemoetkomen om “het vertrouwen van klanten te behouden of versterken”. KPMG International wil niet zeggen of meer Nederlandse (potentiële) klanten om een comfort letter hebben gevraagd.

Schandalen bij KPMG

De reputatie van KPMG is afgelopen tijd beschadigd door verschillende schandalen. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de bouw van het hoofdkantoor in Amstelveen. Dat ontwikkelde KPMG zelf, in samenwerking met een projectontwikkelaar. De vennootschap die ze daarvoor speciaal oprichtten, wordt door justitie verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Eind vorig jaar schikte KPMG voor 7 miljoen euro met justitie wegens het verhullen van omkoping. Naar drie ex-partners doet justitie nog onderzoek. KPMG-topman Jurgen van Breukelen stapte vorige week op, na berichtgeving over een omstreden privé vastgoedbelegging in het voormalige gemeentehuis van Blaricum.

‘Maatregelen DSM in de richting van een motie van wantrouwen’

De voorzorgsmaatregelen die DSM heeft getroffen noemt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een “teken van prudent management”. “Het gaat in de richting van een motie van wantrouwen”, zegt adjunct-directeur Errol Keyner. “Maar wat DSM nu vraagt is vanuit het perspectief van de onderneming wel begrijpelijk.”

Nu is accountantskantoor EY nog verantwoordelijk voor de controle van de boeken van DSM, maar vanaf volgend jaar wordt dat dus KPMG. Enkele andere beursgenoteerde bedrijven stappen ook over naar KPMG, waaronder Unilever, ASMI en Groothandelsgebouwen.