Dode bij rouwplechtigheid in Istanbul na onrustige dag

Een demonstrant bij de rellen vandaag in Istanbul.
Een demonstrant bij de rellen vandaag in Istanbul. Foto EPA / Ulas Yunus Tosun

Een man die vandaag in Istanbul in zijn hoofd werd geschoten, is overleden. De 30-jarige man deed mee in een rouwplechtigheid toen hij werd geraakt, meldt persbureau Reuters.

De hele dag waren er in Istanbul confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie. Het protest begon met een samenscholing van zo’n tien man, die leuzen scandeerden over een eerder omgekomen jongen, en over de mijnramp waarbij vorige week 301 mensen omkwamen. De situatie liep al snel uit de hand.

De jongen die is overleden, Ugur Kurt, hoorde niet bij de groep demonstranten. Maar toen hij werd neergeschoten, had de oproerpolitie traangas en waterkanonnen ingezet om de betogers in de buurt uiteen te drijven. Ook werden waarschuwingsschoten gelost.

De herinnering aan Gezi

Op beveiligingsbeelden is te zien wat zich ongeveer heeft afgespeeld. Mediabedrijf Yöm Haber publiceerde een filmpje dat vermoedelijk van het incident is. (let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

De onlusten komen bijna precies een jaar na het begin van massale betogingen in Istanbul. Die demonstraties rond Gezi Park waren gericht tegen de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.