De prognoses: D66 wint, PVV levert zetel in en CDA verrast

Een medewerker hangt een bord op ter verwijzing naar het stembureau op station Castricum. Dit stembureau heeft als eerste in het land zijn deuren geopend.
Een medewerker hangt een bord op ter verwijzing naar het stembureau op station Castricum. Dit stembureau heeft als eerste in het land zijn deuren geopend. Foto ANP / Bas Czerwinski

De eerste exitpolls van de Europese verkiezingen laten een overwinning zien voor D66 en de SP. De PVV levert een zetel in en daarnaast lijken de PvdD en 50Plus te debuteren in het Europees Parlement. Het CDA verrast.

Update 23.50: Ook GeenStijl heeft nu een eerste uitslag bekendgemaakt. De site poste stemmentellers bij de stemlokalen. Op basis van 200.000 uitgebrachte stemmen constateert GeenStijl voor nu dat D66, PVV en CDA op vier zetels kunnen rekenen. VVD, PvdA en SP kunnen rekenen op drie zetels en Groenlinks en CU/SGP op twee. De Partij voor de Dieren krijgt één zetel. 50Plus gaat op basis van deze prognose niet debuteren in het Europees Parlement.

Update 23.05: Bij de prognoses van peil.nl (een samenwerking van Maurice de Hond met Novum Nieuws), is ook sprake van een nek-aan-nekrace tussen het CDA en D66. Beide staan op 4 zetels en kennen maar een klein verschil. De PVV wordt nummer drie met 13 procent, waardoor die partij net als PvdA, VVD en SP drie zetels krijgt.

De definitieve prognose van peil.nl, met de percentages, de zetels en tussen haakjes het aantal zetels van 2009:

 • D66: 15,1 procent - 4 zetels (3)
 • CDA: 14,8 procent - 4 zetels (5)
 • PVV: 13 procent - 3 zetels (4)
 • VVD 11,9 procent - 3 zetels (3)
 • SP: 10,4 procent - 3 zetels (2)
 • PvdA: 10,1 procent - 3 zetels (3)
 • CU/SGP: 8,1 procent - 2 zetels (2)
 • GroenLinks: 7,5 procent - 2 zetels (3)
 • PvdD: 4,2 procent - 1 zetel (0)
 • 50Plus: 3,7 procent - 1 zetel (0)

Volgens De Hond is de zetel van 50Plus nog onzeker, daar de partij net op of onder de kiesdrempel komt, aldus persbureau Novum. De prognoses van peil.nl - gebaseerd op tellingen bij 130 stembureaus en het panel van peil.nl - laten verder geen grote verschillen zien met de exitpolls van Ipsos, die eerder deze avond verschenen:

 • D66: 15,6 procent - 4 zetels (3)
 • CDA: 15,2 procent - 4 zetels (5)
 • VVD: 12,3 procent - 3 (3)
 • PVV: 12,2 procent - 3 (4)
 • SP: 10 procent - 3 zetels (2)
 • PvdA: 9,4 procent - 3 (3)
 • ChristenUnie/SGP: 7,8 procent 2 (2)
 • GroenLinks: 7,3 procent - 2 (3)
 • PvdD: 4,2 procent - 1 (0)
 • 50PLUS: 4,2 procent - 1 (0)

De exit polls van Ipsos worden gemaakt op basis van enquêtes bij 44 stembureaus, verspreid door door het hele land. Mensen die de bureaus verlaten, worden gevraagd om nog een tweede stem uit te brengen, wat dus de exit polls worden.

35 procent van alle stemgerechtigden maakten vandaag de gang naar het stemhokje. In 2009 was dat 36,5 procent.

De chef van de politieke redactie bij NRC, René Moerland, spot een trend in de eerste exitpoll:

“De uitkomst van deze verkiezingen lijkt vergelijkbaar met die van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het stemmenverlies bij de PVV zet door. Bij de gemeenteraadsverkiezingen verloor de partij stemmen vergeleken met de verkiezingen vier jaar eerder, en ook nu verliest Wilders stemmen vergeleken met de Europese verkiezingen in 2009.
Daarnaast zie je dat de oppositiepartijen CDA, D66 en SP het betrekkelijk goed doen.”

Komende zondag worden de uitslagen van de Europese verkiezingen voor de hele EU bekendgemaakt.

Lees meer op ons liveblog