Anoniem maakt eerlijk. Of gemeen

Anonieme apps zijn een hit in Silicon Valley. Zorgen anonieme apps voor openhartigheid, of juist voor roddel en achterklap?

Wat zou je zeggen, als je alles kunt zeggen wat je maar wilt? Dat je verliefd bent op een collega? Dat je na het sporten altijd stiekem bij McDonalds een hamburger eet? Dat je een hekel hebt aan je werk, maar niet zonder het goede salaris kunt?

Bij Secret kun je het allemaal kwijt. Secret is een in Amerika veelbesproken sociaal netwerk waar je, in tegenstelling tot andere sociale netwerken als Facebook en Twitter, anoniem berichten kunt plaatsen. Na een testperiode van een paar maanden in de VS is Secret sinds gisteren wereldwijd beschikbaar.

Secret speelt in op een interessant probleem: we leven in een tijd waarin we alles delen, maar tegelijkertijd maken we ons zorgen over de gevolgen daarvan. „Aanvankelijk kon je op Facebook zorgeloos berichten delen met je vrienden”, vertelt CEO David Byttow (32) in het kantoor van Secret in San Francisco. „Maar Facebook is uitgegroeid tot een onoverzichtelijk netwerk van vrienden, familie, collega’s en vage kennissen, voor wie je een bepaald imago in stand wilt houden en waarbij je wel drie keer nadenkt voordat je iets plaatst. Met Secret willen we die barrières weghalen.”

Secret is slechts één van de anonieme apps die de afgelopen maanden op de markt zijn verschenen (zie kader). Gebruikersaantallen maken de bedrijven niet bekend, maar de anonieme apps maken veel los in Silicon Valley. Zelfs Facebook, dat tot nu altijd probeerde zoveel mogelijk gebruikersgegevens binnen te harken, experimenteert inmiddels met mogelijkheden tot anoniem inloggen.

Alle anonieme apps beloven authenticiteit door anonimiteit. Het verschil tussen Secret en andere apps is dat Secret zich beperkt tot de contacten in je mobiele telefoon. Dus als je een bericht ziet, weet je dat het geplaatst is door iemand die je kent, alleen niet door wie. Secret is als een „gemaskerd bal, waarbij je weet wie er aanwezig zijn, alleen zie je hun gezichten niet”, aldus Byttow.

Daarnaast krijg je berichten te zien die mensen uit je netwerk hebben ‘geliked’, onder het kopje ‘vrienden van vrienden’. Op die manier weet je wat er speelt in je omgeving en kunnen berichten een groter bereik krijgen.

Byttow gelooft in de positieve kracht van anonimiteit. Hij kwam op het idee toen hij bij Google werkte. Daar kreeg hij twee soorten functioneringsverslagen: één van zijn leidinggevende en één samengesteld op basis van anonieme input van directe collega’s. „De anonieme feedback was altijd veel nuttiger”, aldus Byttow. „Dan durfden mensen eerlijk hun mening te geven.”

Zijn werkzaamheden voor het geflopte sociale netwerk Google+ sterkte Byttow in zijn overtuiging dat het gebruik van echte namen beperkingen heeft. „De verwachting was dat mensen zich beter zouden gedragen als ze hun echte naam zouden gebruiken. Maar dat was niet zo. De discussies op Google+ kwamen niet op gang.”

Niettemin heeft anonimiteit een slecht imago. De angst is dat het de deur openzet voor het verspreiden van leugens, beledigingen of erger. Op Secret zijn verschillende leidinggevenden van techbedrijven door het slijk gehaald door gefrustreerde ondergeschikten. Concurrent Whisper kwam onder vuur te liggen wegens een ongegronde roddel over actrice Gwyneth Paltrow, die zou vreemdgaan met haar advocaat. Een andere anonieme app, Yik Yak, haalde het nieuws nadat een middelbare school werd ontruimd na een valse bommelding op het medium. Op Yik Yak liepen pesterijen onder scholieren zo uit de hand dat verschillende middelbare scholen in de VS de app in hun regio hebben laten blokkeren.

Byttow erkent dat gebruikers anonimiteit kunnen gebruiken om anderen schade te berokkenen. Maar volgens hem doet dat slechts „een heel klein deel” van de gebruikers. In de gebruikersvoorwaarden van Secret staat dat „bedreigen, pesten en aanzetten tot haat” niet zijn toegestaan. Als gebruikers een bericht ongepast vinden, kunnen ze dat aangeven in de app. Medewerkers van Secret beoordelen dan of de post inderdaad moet worden verwijderd. Hoe dat moet als mensen berichten plaatsen in een andere taal dan Engels, weet Byttow nog niet. „Misschien moeten we ons team binnenkort uitbreiden”, zegt hij.

Byttow hoopt dat het ontwerp van Secret positieve interactie bevordert. Het feit dat je weet dat berichten zijn geplaatst door vrienden, moet gemene of ongepaste opmerkingen voorkomen. Onlangs is een nieuwe feature ingevoerd: als je de naam van een persoon noemt, vraagt de app automatisch niets neerbuigends te zeggen.

Tot slot: hoe zit het met de beveiliging? Is anoniem delen op Secret gegarandeerd anoniem, of zijn er manieren om de identiteit van een Secret-gebruiker te achterhalen? „Alle informatie op onze servers wordt versleuteld”, zegt Byttow. „Het is daardoor heel moeilijk om je identiteit te achterhalen. Maar anoniem betekent niet ontraceerbaar. Als we een gerechtelijk bevel krijgen om informatie te delen, moeten wij daaraan voldoen.”

Voor klokkenluiders à la Snowden is Secret niet geschikt. De app is opgezet als een sociaal medium, niet als een klokkenluiderssite, legt Byttow uit. Gewone gebruikers hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken dat hun identiteit wordt onthuld.

Duidelijk is dat insiders van Silicon Valley er hun geheimen durven te delen: Secret is in een paar maanden tijd uitgegroeid tot een onmisbare app voor de laatste roddels uit de regio. Nu is de vraag of de app ook daarbuiten zal aanslaan.