Amerikaanse student wil waarschuwing op romankaft

Al Pacino in een verfilming van The Merchant of Venice uit 2004

Studenten van verschillende Amerikaanse universiteiten hebben verzocht waarschuwingsstickers op romans aan te brengen die bij lezers heftige reacties zouden kunnen ontketenen: een zogenaamde ‘trigger warning’.

Dat schrijft The Guardian.

Officieel komt het verzoek van de studentenraad van de universiteit van Californië in Santa Barbara, maar de opvatting dat toekomstige lezers beschermd moeten worden tegen de gevaren van het lezen van romans leeft ook bij studenten van andere universiteiten.

Op een lijst met boeken die wel een trigger warning kunnen gebruiken bevinden zich titels als Things Fall Apart van Chinua Achebe, The Great Gatsby van F Scott Fitzgerald, Mrs Dalloway van Virginia Woolf en Shakespeares The Merchant of Venice. De boeken zouden lezers die ervaringen hebben met bijvoorbeeld racisme, geweld of zelfmoord van hun stuk kunnen brengen.

In een tijdschrift over onderwijs is een eerste aanzet van een trigger warning te lezen. Het handelt over Achebes Things Fall Apart, dat enerzijds een ‘literaire triomf’ wordt genoemd ‘die iedereen zou moeten lezen’, maar anderzijds lezers aan het wankelen zou kunnen brengen ‘die ervaringen hebben met racisme, kolonialisme, religieuze vervolging, geweld, zelfmoord, etc.’.

Bij de Britse krant is inmiddels een opiniestuk te lezen over het gevaar van het aanbrengen van waarschuwingen op romans. ‘Trigger warnings on classic literature are one small step from book banning.’