VS sturen 80 militairen naar Afrika voor zoektocht Nigeriaanse meisjes

Betogers roepen de Nigeriaanse regering op meer te doen voor de door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes.
Betogers roepen de Nigeriaanse regering op meer te doen voor de door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes. Foto AP / Sunday Alamba

De Verenigde Staten sturen 80 militairen naar Tsjaad om te helpen bij de zoektocht naar de meer dan 200 Nigeriaanse meisjes die door de islamitische terreurbeweging Boko Haram zijn ontvoerd. Dat heeft president Obama vanavond geschreven in een brief aan het Amerikaanse Congres.

De Amerikaanse militairen gaan assisteren bij operaties boven het noorden van Nigeria waarbij inlichtingen worden verzameld. Het Pentagon maakte eerder al bekend dat de VS drones inzetten bij de zoektocht naar de meisjes. De militairen blijven in Tsjaad zolang hun assistentie nodig is, aldus Obama.

Over de voortgang van de pogingen van de Nigeriaanse regering om de meisjes vrij te krijgen is weinig bekend. Afgelopen weekend gingen er geruchten over een principeakkoord over hun vrijlating, maar die bleven onbevestigd. De Nigeriaanse regering ontkent met Boko Haram te onderhandelen. De terreurbeweging eiste eerder dat de meisjes pas zouden worden vrijgelaten als de gevangenen van de beweging allemaal vrij zouden komen, een eis die de Nigeriaanse regering direct verwierp.

Tientallen doden na nieuwe aanvallen Boko Haram

Het geweld van Boko Haram in Nigeria houdt intussen aan. Bij drie aanvallen van de terreurbeweging kwamen vandaag volgens getuigen die persbureau AP sprak 48 mensen om het leven. Een van de aanvallen vond plaats vlakbij Chibok, het dorp waar de schoolmeisjes vorige maand werden ontvoerd.

In het dorp Alagarno werden huizen geplunderd. Burgers die probeerden te vluchten werden doodgeschoten. Sommige inwoners wisten te ontkomen en verstopten zich voor de radicalen. “We zagen ons dorp in vlammen opgaan, terwijl we ons tot zonsopgang in de bosjes verstopten. We zijn alles kwijtgeraakt”, aldus een inwoner van Alagarno.

Aanvallen van Boko Haram hebben dit jaar al aan meer dan vijftienhonderd mensen het leven gekost. De islamitische beweging strijdt voor een islamitische staat in het noorden van Nigeria.