Vijf schuldig in zaak-Politkovskaja

Rechter veroordeelt in hoger beroep alle vijf verdachten van moord op kritische journalist

De jury van het hooggerechtshof in Moskou heeft in hoger beroep vijf mannen veroordeeld voor de moord op de Russische journalist Anna Politkovskaja in 2006. Drie van de vijf waren eerder in eerste aanleg vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Volgens de jury staat het vast dat de Tsjetsjeen Roestam Machmoedov de moord pleegde. Zijn broers Ibrahim en Dzjabrail hebben assistentie verleend. Ook hun oom, Lom-Ali Gajtoekajev en een voormalige Moskouse politiefunctionaris, Sergej Chadzjikoerbanov, werden door de jury schuldig bevonden. Later vandaag zou de rechter de strafmaat voor de vijf bepalen. De veroordeelden riskeren levenslange gevangenisstraf.

Politkovskaja (48), die werkte voor de oppositiekrant Novaja Gazeta, werd op 7 oktober 2006 doodgeschoten in de portiek van haar huis. Politkovskaja schreef veel over de schendingen van mensenrechten in Tsjetsjenië, en stond bekend als felle critica van president Poetin. Haar moord trok internationaal veel aandacht en werd symbool voor de onderdrukking van de persvrijheid in Rusland.

Het onderzoek naar de moord verliep uiterst traag en werd omgeven door geruchten en beschuldigingen. De Russische voormalig geheim agent Aleksandr Litvinenko beschuldigde president Poetin van de moord, kort voordat hij zelf overleed in een Londens ziekenhuis aan de gevolgen van een raadselachtige vergiftiging met de radioactieve stof polonium. Ook de Tsjetsjeense president en Poetin-zetbaas Ramzan Kadyrov werd vaak genoemd in verband met de moord. Vertegenwoordigers van het Russische Openbaar Ministerie wezen openlijk in de richting van de Russische zakenman Boris Berezovski.

In 2009 werden de broers Ibrahim en Dzjabrail Machmoedov en hun oom Gajtoekajev door een Moskouse rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs – volgens de oppositie en journalisten van de Novaja Gazeta het bewijs dat er geen onafhankelijke rechtspleging in Rusland meer bestond. De vermeende moordenaar Roestam Machmoedov was toen nog voortvluchtig. Pas in 2011 werd Roestam in Tsjetsjenië aangehouden.

Nabestaanden van Anna Politkovskaja waren vanochtend tevreden met het vonnis, maar waarschuwden dat de mannen achter de moord moeten worden gevonden. „Dit is slechts een klein deel van de schuldigen’’, zei Politkovskaja’s zoon Ilja tegen de aanwezige journalisten. „De moord zal pas zijn opgelost als we de naam van de opdrachtgever bekend is’’, zei een advocaat van de familie.

Een woordvoerder van de Russische justitie zei dat de autoriteiten alles op alles zetten om de opdrachtgever van de moord alsnog op te sporen. Critici van het Kremlin zijn daar sceptisch over, omdat het spoor zou kunnen leiden naar de regering zelf.