‘Saoedi-Arabië gaat over tot sancties tegen Nederland vanwege stickers’

Saudi-Arabië zou begonnen zijn met het instellen van sancties tegen Nederlandse bedrijven naar aanleiding van acties van Geert Wilders. “Religie is een rode lijn die niet overtreden mag worden”, zei een bron van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land tegen de Engelstalige nieuwssite Arab News.

PVV-leider Wilders en de anti-islamsticker.
PVV-leider Wilders en de anti-islamsticker. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Saoedi-Arabië zou begonnen zijn met het instellen van sancties tegen Nederlandse bedrijven naar aanleiding van acties van Geert Wilders. “Religie is een rode lijn die niet overtreden mag worden”, zei een bron van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land tegen de Engelstalige nieuwssite Arab News.

Ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken doet momenteel onderzoek naar de situatie, meldt NU.nl. De maatregelen hebben betrekking op een stickeractie van Wilders van enkele maanden geleden. De PVV-leider verspreidde in december stickers die gelijkenissen toonde met de Saoedische vlag waarop de islamitische geloofsbelijdenis was vervangen door de tekst: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.”

Wilders heeft op Twitter gereageerd:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

Regering nam nog maar eens afstand

Nederland heeft gisteren maar eens herhaald dat de regering afstand neemt van de acties van Wilders. Zo werd er een bericht op de website van de Nederlandse ambassade in Saoedi-Arabië geplaatst:

“Due to recent developments following up on a previous matter involving Dutch Member of Parliament Geert Wilders in November 2013, the Embassy of the Kingdom of the Netherlands would like to reiterate that the Minister of Foreign Affairs of the Kingdom of the Netherlands, H.E. Mr. Frans Timmermans, responded that over a billion people worldwide are Muslims, including hundreds of thousands of decent and moderate people in the Netherlands. The Dutch government still emphatically disagrees with actions that insult their faith. The Dutch government also still emphatically disagrees with actions such as insulting or abusing national symbols, like flags.”

Ook andere politici hebben gereageerd op wat eerst nog dreigementen van Saoedi-Arabië waren. Premier Rutte zei dit weekend dat Nederland “zijn uiterste best doet de Saoedi’s uit te leggen dat deze uitspraken niet zijn gedaan door de Nederlandse regering, maar door de voorman van één politieke partij.” Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en vicepremier, noemde de eventuele sancties een “krankzinnig dreigement” tegenover RTL Nieuws.