Rusland en China tekenen gascontract voor 30 jaar

De Russische president Vladimir Poetin, links, met de Chinese president Xi Jinping.
De Russische president Vladimir Poetin, links, met de Chinese president Xi Jinping. Foto RIA Novosti / Mikhail Metzel / Presidential Press Service

Rusland en China hebben hun handtekening gezet onder een gasdeal. De twee landen hebben een contract gesloten voor de komende dertig jaar, meldt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom vandaag.

Een dergelijke overeenkomst is belangrijk voor de Russische economie, zeker in het licht van de westerse sancties tegen Moskou. Vorige week drong de Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew er nog bij China op aan om geen stappen te zetten die de effectiviteit van de sancties in gevaar brengen. Washington heeft eerder echter ook gezegd in te zien dat China een grote behoefte heeft aan nieuwe energiebronnen. China leunt voor zijn energiebehoefte vooral op kolencentrales en heeft een groot tekort aan aardgas. Rusland op zijn beurt probeert de export van aardgas te spreiden, omdat het voor de export nu vooral afhankelijk is van Europa. De betrekkingen met Europa zijn als gevolg van de crisis in Oekraïne aardig bekoeld.

Eerste levering in 2018

In een voorlopige overeenkomst, die in maart 2013 werd gesloten, kwamen China en Rusland overeen dat het Russische gasbedrijf Gazprom jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas aan China levert. De eerste levering moet in 2018 plaatsvinden. In de overeenkomst werd ook opgenomen dat de gaslevering kan worden uitgebreid naar zestig miljard kubieke meter.

Poetin, die in China is voor een staatsbezoek, en de Chinese president Xi Jinping tekenden dinsdag in Shanghai al 49 samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van energie, transport en infrastructuur. Over de inhoud van de overeenkomsten werd niets bekendgemaakt. Voorafgaand aan het staatsbezoek zei Poetin tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua dat de samenwerking tussen Beijing en Moskou niet eerder zo nauw was. “China is een betrouwbare vriend. De uitbreiding van de samenwerking met China is zonder twijfel een diplomatieke prioriteit voor Rusland.”

Minder kwetsbaar

De samenwerking tussen China en Rusland komt volgens China-deskundige Vasili Kasjin neer op een ‘de facto alliantie met Rusland’. In ruil voor de levering van aardgas is Moskou mogelijk bereid om de beperkingen op Chinese investeringen in Rusland te versoepelen en ook de export van militaire technologie behoort tot de mogelijkheden. “In de toekomst moet een volledige militaire alliantie niet worden uitgesloten”, aldus Kasjin.

“Het kan echter jaren duren voordat China in de Russische economie een rol kan spelen die vergelijkbaar is met die van de Europese Unie. Als dat gebeurt zijn China en Rusland veel minder kwetsbaar voor Westerse druk en dat heeft uiteraard gevolgen voor het buitenlandbeleid van beide landen.”

(Novum)