Medialogica: de Griekse crisis en de euro

Zien Informatief

Argos: de Eurocrisis Ned. 2, 23.00-23.30u

Hoe werd een begrotingsprobleem in het relatief kleine en onbeduidende Griekenland in 2010 de lont in het kruitvat van de euro? Argos sprak een groot aantal direct betrokkenen bij de crisis over de neerwaartse spiraal waarin politici, beleidsmakers, de financiële markten en de media elkaar voortjoegen. Niet de eerste de beste komen aan het woord: onder meer oud-president Trichet van de ECB, de voormalige Griekse premier Papandreou, een aantal betrokken journalisten én de handelaar die voor de BBC live onderstreepte dat crisis noch oplossing hem veel interesseerde – als er maar geld te verdienen viel. Uiteraard is dit de lezing vanuit de mediadynamiek: er waren ook zonder het publiciteitscircus goede redenen waarom de Griekse crisis de gehele euro in haar greep kreeg. De constructiefouten in het Europese muntproject kwamen niet voor niets boven water.

Maar afgezien daarvan: uitstekend gemaakt en het bekijken zeer waard. Het enige wat er op aan te merken valt, is dat het halve uur dat voor de uitzending is uitgetrokken best wel dubbel had gemogen. Er moeten aan de snijtafel heel wat darlings zijn gekilled.