Kamer eist opheldering van Rutte over lijstje EU

Premier Mark Rutte staat de pers te woord tijdens zijn verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen. Op 22 mei worden de Europese verkiezingen in Nederland gehouden.
Premier Mark Rutte staat de pers te woord tijdens zijn verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen. Op 22 mei worden de Europese verkiezingen in Nederland gehouden. Foto ANP / Evert Elzinga

De Tweede Kamer wil van premier Rutte weten of het lijstje met vijf prioriteiten voor de EU onderdeel van het kabinetsbeleid is, of verkiezingsretoriek. De oppositie wil daarom voor dinsdag een debat met de premier en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). De coalitie van PvdA en VVD blokkeert echter een debat.

Rutte presenteerde het lijstje tijdens een vandaag verschenen interview met de regionale kranten die zijn aangesloten bij de Persdienst. Hij liet weten dat de EU wat het kabinet betreft terug moet naar de kern. Daarbij dienen de prioriteiten te liggen bij een sterkere interne markt, meer vrijhandel, één energiemarkt, het aanpakken van misstanden op de Europese arbeidsmarkt en minder regels. Rutte liet weten dat het na de verkiezingen geen ‘business as usual’ meer zal zijn voor het Europees Parlement.

PvdA wil aanpassing lijstje

D66-leider Alexander Pechtold heeft bij de NOS aangegeven verbaasd te zijn over de uitspraken:

“Rutte vertikt het al jaren om een visie op Europa neer te leggen. Een dag voor de verkiezingen komt hij met zo’n lijstje.”

Bram van Ojik (GroenLinks):

“De premier is keihard uit de bocht gevlogen en het is volstrekt onduidelijk of hij dit als premier of als VVD-leider heeft gezegd”

Er is onduidelijkheid ontstaan over het lijstje omdat PvdA-leider Samsom in een reactie op de uitspraken van Rutte, een aantal aanpassingen voorstelde. Zo liet Samsom weten dat er meer nadruk op werk moet liggen, aldus persbureau Novum.

“Ik stuur hem daar een beetje op bij, want als hij in Europa afspraken wil maken namens de gehele coalitie dan zal hij toch echt meer de nadruk moeten leggen op werk.”

Zonder VVD en PvdA is er vooralsnog geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een debat. Rutte reist volgende dinsdag af naar Brussel voor een informeel overleg met de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten over de verkiezingsuitslag. Rutte wil daar ook de vijf prioriteiten bespreken.