GroenLinks wil einde aan bewaarplicht telefoon- en mailgegevens

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Foto ANP/ Martijn Beekman

Er moet een einde komen aan de bewaarplicht van telefoon- en mailgegevens. GroenLinks komt vandaag met een initiatiefwet daarover. Het Europees Hof van Justitie oordeelde in april dat die opslag een te grote aantasting van de privacy van burgers is.

Nu is het zo dat internetproviders de gegevens van hun klanten zes maanden moeten bewaren. Telefoniebedrijven hebben een bewaarplicht van een jaar. Politie en justitie zouden zo ernstige misdrijven beter kunnen opsporen. Volgens het Hof van Justitie weegt het privacybelang echter zwaarder.

GroenLinks vindt dat als er een gerichte verdenking tegen iemand bestaat, het wel mogelijk moet zijn om email- en telefoniegegevens op te vragen. Daarvoor moet de politie dan achteraf toestemming vragen bij de rechter, in plaats van de bewaarlast bij de bedrijven te leggen. Van Tongeren verwacht ook dat bedrijven “subiet zullen stoppen” met de opslag van de gegevens zodra dat wettelijk niet meer nodig is:

“Die opslag kost hen alleen maar servercapaciteit, en dus geld.”

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) stuurt vandaag het wetsvoorstel dat de bewaarplicht uit de telecomwet haalt voor advies naar de Raad van State. Volgens haar “maakt staatssecretaris Teeven geen enkele haast met zijn reactie op de uitspraak van het Hof”. Zij verwacht dat ook coalitiepartij PvdA het voorstel zal steunen om de bewaarplicht in te trekken.