Eenderde inwoners Herpen had Q-koorts

Een derde tot twee derde van de inwoners van de Brabantse plaats Herpen heeft Q-koorts gehad. Dat concludeert de GGD Hart voor Brabant uit een onderzoek waar ruim vijftienhonderd van de ruim 2100 inwoners boven de 18 jaar aan meededen.

Een geit bij een boerderij in het Groningse Sellingen krijgt een inenting tegen de Q-koorts. Deze veehouderij was nog vrij van de bacterie die de ziekte kan veroorzaken.
Een geit bij een boerderij in het Groningse Sellingen krijgt een inenting tegen de Q-koorts. Deze veehouderij was nog vrij van de bacterie die de ziekte kan veroorzaken. Foto ANP / Koen van Weel

Ruim eenderde van de onderzochte inwoners van Herpen heeft Q-koorts gehad. Dat concludeert GGD Hart voor Brabant na een onderzoek onder 1.517 inwoners van het Brabantse dorp.

Vijfhonderd inwoners zijn dragers geweest van de ziekte, maar hebben geen chronische infectie. Nog eens vierhonderd inwoners hebben mogelijk Q-koorts gehad, en hebben evenmin chronisch last. Zeshonderd inwoners, goed voor 39,7 procent van de onderzochte gevallen, hebben de ziekte niet gehad.

Zes inwoners hebben mogelijk wel een chronische infectie. Voor hen is aanvullend onderzoek nodig om vast te stellen of ze Q-koorts hebben. Alle deelnemers aan het uit een vragenlijst en bloedtest bestaande onderzoek krijgen bericht over hun persoonlijke uitslag.

Landelijk 25 doden door Q-koorts

De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in Herpen. Mede daarom onderzocht de GGD begin dit jaar hoeveel inwoners de ziekte onder de leden hebben gehad, meldt persbureau Novum. De GGD wilde in kaart brengen welke bewoners ooit werden besmet met de Q-koortsbacterie.

De Q-koortsepidemie kostte landelijk aan 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. In zestig procent van de gevallen merkt een besmet persoon niets van de ziekte. Zwangere vrouwen die ziek zijn lopen een verhoogd risico op een miskraam of doodgeboorte.

Om de epidemie te bestrijden werden duizenden dieren geruimd. De Nationale Ombudsman verweet de overheid laksheid bij het ingrijpen en drong aan op excuses, maar die zijn nooit gekomen. Q-koorts treft vooral geiten en schapen en de ziekte kan van dier op mens worden overgedragen.

Bekijk hieronder de reportage van Zembla over de epidemie: