Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Patiënt vaak naar duurder ziekenhuis in plaats van naar huisarts

De buitenzijde van de operatieafdeling in het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
De buitenzijde van de operatieafdeling in het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP / United Photos

Ziekenhuizen voeren regelmatig behandelingen uit die een huisarts goedkoper kan uitvoeren. De ziekenhuisbehandelingen zijn tot tien keer duurder, schrijft de Volkskrant. Een wond hechten kost bijvoorbeeld 405 euro. Een pleister plakken gemiddeld 165 euro. Dat blijkt uit het overzicht van alle ziekenhuisbehandelingen dat de organisatie DBC Onderhoud vandaag online heeft gezet.

De publicatie van de cijfers is goed voor het kostenbewustzijn, zegt NRC-journalist Jeroen Wester. “Als het eigen risico 360 euro per persoon per jaar bedraagt, maakt het nogal een verschil of je spiraaltje 56 euro kost bij de huisarts, of vijfhonderd euro bij de gynaecoloog.”

Bij een behandeling in het ziekenhuis moeten patiënten door het eigen risico de eerste 360 euro zelf betalen, meldt persbureau Novum. Het consult van de huisarts is nog vrijgesteld van het eigen risico.

Dure pleister

Patiënten wenden zich geregeld tot ziekenhuizen, terwijl dezelfde behandeling goedkoper kan bij de huisarts. Zestigduizend mensen lieten in het ziekenhuis een wond hechten en ontsmetten. Zo’n 21.000 patiënten kregen een pleister opgeplakt. “Als een patiënt met een bloedende snee voor een eerste hulp arts staat, kan die hem natuurlijk niet meer terugverwijzen naar de huisarts”, vertelt zorgeconoom en bestuurder van het Westfriesgasthuis in Hoorn Hugo Keuzenkamp in de Volkskrant.

Ziekenhuizen zijn duurder doordat zij met een systeem werken waarbij alle kosten worden berekend in de prijs van de behandelingen. Wie een pleister haalt, betaalt daardoor dus ook mee aan het onderhoud van het gebouw, de administratie en ondersteunende diensten.

Inzicht in zorgkosten

Er zijn steeds meer initiatieven die de kosten van zorg inzichtelijk pogen te maken. In maart schreef NRC over de site watkostdezorg.nl, waar patiënten de gemiddelde tarieven kunnen raadplegen voor de honderd meest voorkomende medische behandelingen in Nederland. Bezoekers kunnen ook zien wat de hoogste en laagste prijzen zijn die ziekenhuizen in Nederland in rekening brengen.