Media

Braindrain van medisch specialisten, en wat de dag verder interessant maakt

Foto ANP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Braindrain

Vijf procent van de pas afgestudeerde medisch specialisten vertrekt naar het buitenland. Dat is vijf keer zo veel als vorig jaar. “Een braindrain,” volgens de Orde van Medisch Specialisten. Die maakt zich dan ook grote zorgen.

Die zorgen zijn er vanwege de kennis die verloren gaat, maar vooral ook vanwege het geld. Het kost de Nederlandse samenleving tussen de 600.000 en 900.000 euro om één specialist op te leiden.

Nederland franchiseland

Franchises zijn populair in Nederland.In 2012 waren er bijna 800 verschillende formules en 30.000 vestigingen. Pearle, Primera, McDonald’s, Multivlaai, HEMA, Delifrance, Douglas, Fiat, Intersport, Spar: het zijn allemaal franchiseketens.

Vanwege de gezamenlijke inkoop kunnen franchise-ondernemers lagere prijzen bieden dan ondernemers die het in hun eentje doen. Maar goedkoop is een Subway-filiaal openen niet. Instapkosten? 10.000 euro. Plus maandelijks 8 procent van de bruto-omzet en 4,5 procent reclametoeslag. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting over franchises in Nederland plaats.

Iconische trenchcoat

“Anyone who’s anyone is gadding around town in a trenchcoat and looking pretty sexy too” - aldus The Times. En geen regenjas zo iconisch als die van Burberry. Het beige, de bekende rode en zwarte ruit. Het gaat goed met het luxemerk. Onder leiding van Christopher Bailey, naast topman ook hoofdontwerper, probeert Burberry China enthousiast te krijgen voor de Britse ruit.

En verder

The New York Times heeft een inmiddels beroemd rapport in handen over de digitale toekomst. Ook al bevat het de sleutel tot de redding van de krant, het gaat die waarschijnlijk nauwelijks gebruiken: grote bedrijven kunnen vrijwel nooit omgaan met ‘ontwrichtende innovaties’.

Koffiezetten, de persvoorlichting rondom het bezoek van de Dalai Lama regelen, en Jan Terlouw op zijn thuisnummer bellen. Bij onze Job of the Day moet je het allemaal doen. Het campagnebureau van BKB is namelijk op zoek naar een nieuwe projectmedewerker.

Een bekend huizenkopersprobleem: ga je voor locatie of voor ruimte? Voor een ton koop je in Amsterdam een appartement van 31 vierkante meter, in Rotterdam krijg je voor hetzelfde geld een veel groter huis, van 51 vierkante meter. Lees in de Graphic of the Day nu al meer over de Nederlandse huizenprijzen; vanochtend presenteert het CBS de nieuwste cijfers.

Kolenmijnen worden wel de meest dodelijke bron van energie genoemd. Bij de ramp in de kolenmijn van Soma, Turkije vorige week kwamen er 301 mensen om het leven. Maar er waren meer mijnrampen afgelopen maand.